School als villa in het groen

Nieuws

School als villa in het groen

Door: Petra Starink | 05-11-2014

Het nieuwe gebouw van de St. Michaëlschool in de Rotterdamse wijk Hillegersberg ligt als een ‘villa in het groen’ en refereert aan de vele villa’s in de woonwijk. De school is ontworpen door de Zwarte Hond. Het villa-concept verwijst niet alleen naar de wit gepleisterde buitenkant maar ook naar de overzichtelijke en huiselijke inrichting en sfeer. Optimale integratie van installaties in de ruimtelijke en bouwkundige opzet zorgen ervoor dat het gebouw zeer duurzaam is  en een hoge mate van comfort bevat.

Stervormig ontwerp

De St. Michaëlschool is een grote basisschool met 550 leerlingen in 23 groepen. Het ontwerp gaat uit van een stervorm met drie vleugels. In ieder vleugel zit een domein met leslokalen die direct aan het hart van het gebouw liggen. De onderbouw ligt op de begane grond in de oostvleugel. Het techniekplein, de bibliotheek en het handvaardigheidslokaal liggen als open ruimte direct aan het hart van het gebouw.

Met een glazen vouwwand is het speellokaal te koppelen aan de aula, hierdoor is een open hart ontstaan wat de lokalen aan elkaar verbindt en waar vieringen kunnen worden gehouden. De eikenhouten trap gaat over in een lambrisering die zorgt voor en warme huiselijke sfeer. In het interieur is gebruik gemaakt van heldere kleuren die zorgen voor een vrolijk detail.

Hoofdentree op kop van diagonale vleugel

Twee vleugels volgen de orthogonale structuur van het Molenlaankwartier waarbij de derde vleugel een diagonaal vormt. Op de kop van deze diagonale vleugel ligt de hoofdentree. Op de kop van de andere twee vleugels liggen de entrees van de middenbouw en de onderbouw. Doordat er sculpturale balkons en de grote dakoverstekken in het gebouw zijn toegepast, past het bij de schaal van de woonwijk.

Projectgegevens

Programma: School voor basisonderwijs St. Michaëlschool, Rotterdam

Ontwerp: De Zwarte Hond

Opdrachtgever: RVKO

Locatie: Mahlersingel, Mozartlaan Rotterdam

Omvang: 3007 m2 BVO

Setting: Groen Stedelijk

Jaar: 2011 – 2014

Fotografie: Daria  Scagliola en Stijn Brakkee

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.