Villa Kogelhof wint ARC13-award

Villa Kogelhof wint ARC13-award

Nieuws
Door: Margriet Brus | 02-12-2013

Vorige week werden de winnaars van de ARC13-award bekend. In de categorie Architectuur won Paul de Ruiter met zijn ontwerp van Villa Kogelhof.

Compromisloos

De jury noemt de villa “het onorthodoxe onderkomen voor een ambitieuze opdrachtgever met een uitzonderlijke architectuur. In het compromisloze ontwerp is een spartaan interieur gekoppeld aan een uitzicht op afstand van het omringende Zeeuwse landschap. Daarnaast maakt de Kogelhof een statement in de geitenwollensokkenwereld die nog vaak met duurzaamheid wordt geassocieerd: waarom zou duurzaamheid geen Prada kunnen zijn?”

Energieneutraal

Villa Kogelhof bestaat uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld. Uitgangspunten voor het ontwerp waren zelfvoorziening en een combinatie van eenvoud en abstractie. De villa bevindt zich midden in het Zeeuwse Noord-Beveland. Het uitzicht over het landschap is in het ontwerp zo veel mogelijk benut. In de glazen doos, ondersteund door een stalen V-frame, bevinden zich in een open plattegrond de voornaamste woonfuncties met losse volumes voor badkamer, keuken en slaapvertrekken. Om de energieneutrale ambities te realiseren is deze gevel uitgevoerd als klimaatgevel en zijn duurzame installaties toegepast.

Andere winnaars

Het Noord-Hollands Archief, ontworpen door Happel Cornelisse Verhoeven, won in de categorie Interieur. Beste stoelontwerp was van Marjan van Aubel en James Shaw: de Well Proven Chair. Eerder was al bekend gemaakt dat Thomas Rau de Ouvre-award in ontvangst mocht nemen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.