Villa Tugendhat in de schijnwerpers

Nieuws

Villa Tugendhat in de schijnwerpers

Door: Jacqueline Knudsen | 03-09-2013

Tentoonstelling over de bewogen geschiedenis van één van de hoogtepunten van  de modernistische architectuur, de onlangs gerestaureerde Villa Tugendhat (1930) in Brno, ontworpen door Ludwig Mies van der Rohe. Deze expositie gaat uitgebreid in op de bouwgeschiedenis, opdrachtgevers en vele gedaantewisselingen van deze beroemde villa. Er worden lezingen georganiseerd en op het Architectuurfilmfestival in oktober komen ook films over Tugendhat.

De tentoonstelling over de beroemde Villa Tugendhat is van 1 tot 21 september 2013 te zien in de gebouwen van de Hogeschool Utrecht en van 30 september tot 22 oktober 2013 in het Tsjechisch Centrum in Rotterdam.

Hogeschool Utrecht/Instituut Gebouwde Omgeving organiseert op donderdag 19 september een lezingenmiddag rond Villa Tugendhat (Brno, Tsjechië) en Villa Jongerius (Utrecht). Met Iveta Černá (directeur Villa Tugendhat) en Bettina van Santen (gemeente Utrecht, Cultureel Erfgoed). Beide villa’s staan voor een nieuwe tijd: ondernemers die het verschil wilden maken hetgeen werd weerspiegeld in het ontwerp. Daarbij was er veel aandacht voor kleur- en materiaalgebruik. Beide woningen hebben een roerige tijd gehad en bij de restauraties hebben de families een belangrijke rol gespeeld. Toegang gratis, voertaal is Engels. Aanmelden kan via: [email protected]. Tijd: 14 – 16 uur.

Films over Tugendhat

In samenwerking met het Architectuur Film Festival  Rotterdam organiseert het Tsjechisch Centrum op zondag 13 oktober een vol programma rondom Villa Tugendhat. Tomáš Rusín en Ivan Wahla van het Tsjechische  architectenbureau RAW, die betrokken waren bij de restauratie van Villa  Tugendhat, nemen u mee door de uitgebreide tentoonstelling over dit  beroemde gebouw in het Tsjechisch Centrum te zien is (onder voorbehoud). Met ook een lezing van de in restauratieprojecten gespecialiseerde hoogleraar Paul Meurs en de  Tsjechische documentaire Villa Tugendhat – Hart van onyx (2012 regie O.  Kallus).

Verder draait op het Architectuur Filmfestival Rotterdam in oktober de documentaire Haus Tugendhat (Duitsland 2013, regie Dieter Reifart) en het bekroonde Tsjechische docudrama Osud jménem Tugendhat (Het lot genaamd Tugendhat) van Rudolf Chudoba. www.affr.nl

Trailer Haus Tugendhat

Tentoonstelling
1 t/m 20 september 2013 HU Instituut Gebouwde Omgeving, Oudenoord 700 Utrecht
30 sep. 2013 – 22 okt. 2013 Het Tsjechisch Centrum, Westersingel 9, 3014 GM Rotterdam

Openingsfoto interieur Tugendhat: David Židlický

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.