VKG Architectuurprijzen 2013/2014 uitgereikt

VKG Architectuurprijzen 2013/2014 uitgereikt

Nieuws
Door: Margriet Brus | 05-12-2013

Op 4 december zijn de VKG Architectuurprijzen 2013/2014 uitgereikt. Deze prijzen worden ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof gevelelementen op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp.

Categorie Nieuwbouw

Winnaar in de categorie Nieuwbouw is Kliniek GGZ Delfland in Delft door Greiner Van Goor Huijten architecten. Esthetisch gezien vindt de jury de kliniek zeer sterk: het terugdetailleren achter het metselwerk, het diepleggen van de kozijnen, maar ook werken zonder een rand. De toepassing van kozijnen laat zich alleen beoordelen in relatie tot het totale gebouw. Kozijnen en gevels moeten iets met elkaar hebben en elkaar versterken. De architect was tot voor kort tegenstander van kunststof kozijnen, maar is daar op teruggekomen. Volgens hem zijn ze lange tijd verkeerd gebruikt: hij doelt op de platte kunststof kozijnen in de Amsterdamse stadsvernieuwing, die dertig jaar geleden de oorspronkelijke houten kozijnen vervingen.

Categorie Renovatie

In de categorie Renovatie won de Bestaande Wijk van Morgen in Kerkrade door Teeken Beckers Architecten. Voor opdrachtgever HEEMwonen is op basis van bouwfysische uitgangspunten is een vernieuwend renovatieconcept ontwikkeld. De kunststof kozijnen zijn samen met de installaties volledig geprefabriceerd in de gevelelementen, die op het werk in een keer zijn geplaatst. Renovatie kon daardoor in tien dagen worden afgehandeld. Deze methode van renovatie acht de jury een voorbeeld voor andere. De kwaliteit is gezocht in het wooncomfort en de duurzaamheid, en pas in tweede instantie in het decoreren. De jury vindt het project in Kerkrade West buitengewoon interessant vanwege de integrale benadering van de opgave en de winst die de architect op deze manier heeft weten te boeken. Het is in de ogen van de jury bovendien een knap staaltje van organisatiewerk.

Publieksprijs

De Publieksprijs is voor wooncomplex Riga in Tilburg door H-kwadraat Architectuur, gemaakt in opdracht van Komar Vastgoed. Riga, in het centrum van Tilburg, kent 39 verschillende woningen verdeeld over drie volumes. Aangevuld met een parkeerplaats en een tuin met buitenzwembad vormt het een oase midden in de drukte van de stad. Dit was ook het streven van de architect. Om de gewenste sfeer te krijgen viel na enige studie de keuze al snel op kunststof kozijnen. De duurzaamheid en de kwaliteit bleken gegarandeerd en het onderhoud zou vele malen lager liggen dan bij houten kozijnen. Technisch en optisch is zo het beste resultaat verkregen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.