Vlaardingen wil stadhuis van allure

Vlaardingen wil stadhuis van allure

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2009

Het nieuwe Vlaardingse stadskantoor moet door het gebruik van ‘dynamische vormgeving’ een gebouw worden van ‘aansprekende architectuur’. Een huis der gemeente met de ‘uitstraling van allure’. Dat heeft het Vlaardingse college in het aangepaste Programma van Eisen vastgelegd.

Hiermee komen burgemeester en wethouders tegemoet aan een meerderheid van de gemeenteraad. Die vond het eerdere ambitieniveau voor het nieuwe stadskantoor aan de lage kant.

Ingetogen
In het oude Plan van Eisen stond nog dat het stadskantoor een ingetogen uitstraling moest krijgen. Dat heeft het college nu geschrapt. Datzelfde geldt voor de eis dat het nieuwe gebouw aan het Westnieuwland maximaal vier lagen mag krijgen. Nu kiezen b en w ervoor om voor het nieuwe stadskantoor geen stringente criteria te hanteren. Er wordt zelfs al gewag gemaakt van vijf etages.

De nieuwbouw, die in de plaats komt van het huidige stadskantoor, mag zich in de nieuwe variant best duidelijk onderscheiden van de rest van de omgeving, maar zonder zich daartegen af te zetten. In de eerste variant van het Programma van Eisen werd nog sterk de nadruk gelegd op het oude stadhuis en de Grote Kerk, die volgens het college de snoepjes van de stad zijn. Het nieuwe stadskantoor mocht daarbij niet al te zeer de aandacht krijgen, om de twee monumenten niet in de schaduw te laten zetten.

Energie
Verder zijn de energie-eisen aangescherpt. In de eerdere versie werd er nog gezegd dat onderzocht moet worden of Koude-Warmte-Opslag (KWO) in de grond tot de mogelijkheden kan behoren. Nu staat er dat KWO het uitgangspunt moet zijn. Datzelfde geldt voor het bouwen van een CO2-neutraal stadskantoor.

Wat onveranderd blijft, is dat de collectie van de bibliotheek niet in het stadskantoor komt. Het zou te veel ruimte kosten – twee bouwlagen – om alle boeken, dvd’s en cd’s daar onder te brengen. Wel kan de bibliotheek ruimte krijgen voor leesacties en het geven van informatie.

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.