Vleermuisbrug door Next Architects

Vleermuisbrug door Next Architects

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 01-06-2015

De Vlotwatering brug, bedoeld voor voetgangers en fietsers die op dit moment gebouwd wordt is specifiek ontworpen voor de huisvesting van vleermuizen. Het ontwerp is van Next Architects. De brug vomt een verbinding over de Vlotwatering, dat op dit moment een belangrijke vliegroute is voor verschillende soorten vleermuizen.

De nieuwe brug slingert tussen twee bestaande percelen door. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht. Aan de andere zijde van de brug geeft de openheid van de houten lamellen een sterke relatie met het water en de oevers. De betonnen boogconstructie heeft een lengte van 25 meter en overspant de hele Vlotwatering.

Volgens Next Architects geeft ‘de massa van het beton een stabiel en aangenaam klimaat aan de verschillende vleermuisverblijven’. De brug kent drie specifieke onderdelen die vleermuizen aantrekkelijk zullen gaan vinden. In het brughoofd wordt een winterverblijf gemaakt en aan de onderkant van het brugdek en in de balustrade zijn zomerverblijven bedacht. De ruimten zijn geschikt als kraam- en paarverblijven.

“Er is geen ander vergelijkbaar voorbeeld van een brug die specifiek voor de huisvesting van vleermuizen is ontworpen,” zegt vleermuizenexpert Herman Limpens van het Bureau van de Zoogdierenvereniging over het bouwwerk. Hij was betrokken bij het ontwerpproces. De vleermuisbrug wordt onderdeel van de Poelzone, een langgerekt gebied tussen de Westlandse kernen van ‘s-Gravenzande, Naaldwijk en Monster.

Groene recreatieve verbinding

Langs de Vlotwatering en de Monsterse vaart wordt een nieuwe groene recreatieve verbinding aangelegd met natuurvriendelijke oevers en vispaai-plaatsen. In het ontwerp van LOLA Landscape is ingezet op het versterken van de bestaande groene en ecologische verbindingen waarbij natuur- en recreatiewaarden  elkaar aanvullen.De brug wordt na verwacht in augustus opgeleverd.

Beeld: Next Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.