Vleermuisbrug van NEXT architects geopend

Actualiteiten, Nieuws

Vleermuisbrug van NEXT architects geopend

Door: Petra Starink | 26-10-2015

Begin oktober is de Vlotwateringbrug, in de volksmond ‘vleermuisbrug’ naar een ontwerp van NEXT architects in gebruik genomen. De brug vormt een verbinding over de Vlotwatering. Drie specifieke brugonderdelen bieden verblijfplaatsen voor vleermuizen. In het brughoofd bevindt zich een winterverblijf. Zowel aan de onderzijde van het brugdek als in de metselwerk balustrade zitten zomerverblijven.

De ruimtes zijn geschikt als kraam- en paarverblijven. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten. Het ontwerp, ontworpen door NEXT architects, ligt in een vliegroute van verscheidene soorten vleermuizen.

Om de brug geschikt te maken als huisvesting voor vleermuizen is gekozen voor een constructie uit beton. De massa geeft een stabiel en aangenaam klimaat. In de betonnen massa van de brug zijn sleuven opgenomen die vanaf de onderzijde bereikbaar zijn. De openingen zijn ruw afgewerkt voor grip. De sleuven maken deel uit van een patroon van groeven in de betonnen boog. De constructieve ruimte in het dwarsprofiel wordt hiermee slim benut voor het opnemen van vleermuisverblijven.

Boogconstructie

De sculpturale vorm van de brug slingert op een verrassende manier tussen twee bestaande percelen door en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Aan de andere zijde geeft de openheid van de houten lamellen een sterke relatie met het water en de oevers. Met een lengte van 25 meter overspant de boogconstructie de gehele Vlotwatering. Om het S-vormige dek te ondersteunen is een drukboog schuin onder de brug gelegd.

De Poelzone is een langgerekt gebied gelegen in het Westland. Langs de Vlotwatering en de Monsterse vaart wordt een nieuwe groene recreatieve verbinding aangelegd met natuurvriendelijke oevers en vispaai- plaatsen. In het ontwerp van LOLA Landscape is ingezet op het versterken van de bestaande groene en ecologische verbindingen waarbij natuur- en recreatiewaarden elkaar aanvullen.

Detail award

De Vlotwateringbrug zit bij de finalisten voor de ARC15 detail award, samen met de Markthal van MVRDV en de McDonalds Rotterdam door Mei architects and planners.

Foto’s: Raymond Rutting

Kirsten Hannema heeft in ArchitectuurNL 07/2015 een artikel gepubliceerd over de Vleermuisbrug van NEXT architects.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.