Vleermuizentoren van The Cloud Collective opgeleverd

Nieuws

Vleermuizentoren van The Cloud Collective opgeleverd

Door: Petra Starink | 08-11-2016

De vleermuizentoren in het Teesinkbos in Boekelo is officiël onthuld. De toren is ontworpen door The Cloud Collective architecten uit Rotterdam in samenwerking met NatuurInclusief uit Borculo en vormt voor vleermuizen een nieuwe verblijfplaats. De 7 meter hoge toren dienst als compensatie voor verschillende verblijfplaatsen van vleermuizen. De bouw van de toren is nodig voor de Nieuwe Twenteroute: de vernieuwing van de N18 tussen Enschede en Varsseveld.

Folly

In het Teesinkbos, een restant van het oude landgoed Huize het Teesink staat een 7 m hoge toren van 3×3 m zonder ramen en deuren: een folly. De toren kan als kraam- en winterverblijfplaats dienen voor de gewone dwergvleermuis en als zomer- en winterverblijfplaats voor de laatvlieger en de zeldzame gewone grootoorvleermuis. De vleermuizentoren dient als compensatie voor verblijfsplaatsen van vleermuizen op de Boekelosestraat 191 en Broekmaatweg 60-62 in Enschede, die zijn gesloopt voor de aanleg van de Nieuwe Twenteroute. Het nieuwe verblijf ligt binnen het huidige leefgebied van de vleermuizen en ligt op ongeveer 500 en 800 m afstand van de oude verblijfplaatsen.

Houten kapconstructie

De onderste 3 m van het gebouw zijn ruw afgewerkt om extra houvast voor de vleermuizen te bieden. Binnenin is het vleermuizenhuis opgevuld met gipsen muurtjes met openingen van 2 tot 3 cm. Het bovenste gedeelte van de huis is een houten kapconstructie. Deze zolder bestaat uit balken en er hangt 1 grote vleermuiskast  voor extra hang- en wegkruipmogelijkheden. De oud-Hollandse, holle dakpannen op het dak zorgen voor extra verblijfplaatsen. De houten gevelbekleding van het zoldergedeelte is voorzien van holle ruimtes. De toren is gebouwd door Bouwbedrijf W. Nijhuis uit Borculo.

Beeld: Rijkswaterstaat

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.