Vleuterweide: dorps wonen in Utrecht

Vleuterweide: dorps wonen in Utrecht

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-01-2008

Vleuterweide: dorps wonen, en toch dicht bij de grote stad. Zo wordt de grootste wijk van Leidsche Rijn, met 6000 woningen, aan de man gebracht.

Met name deelgebied De Hoven, aan de oostkant van Vleuterweide, is populair. De Hoven en het bijbehorende Het Centrum (winkels, scholen, bibliotheek, gezondheidscentrum) zijn ontworpen door de Berlijnse stedenbouwkundigen Krier Kohl.

Uitverkocht
Hier komen uiteindelijk 1800 woningen te staan, waarvan driehonderd appartementen in Het Centrum. De eerste vijfhonderd woningen zijn af en inmiddels bewoond: alles is verkocht of verhuurd. Dat geldt ook voor de vijfhonderd woningen die momenteel in aanbouw zijn: er is geen huis meer te krijgen.

Verspringende rooilijnen
Wat maakt De Hoven zo bijzonder? Het wijkt af van nieuwbouwwijken zoals we gewend zijn: zo op het eerste gezicht lijkt geen huis op een ander. Met verspringende rooilijnen, veel variatie in gevels, verschillende dakhoogtes, rode én witte huizen, leuke straatklinkertjes.

De huizen zijn ontworpen met een knipoog naar vroeger. Frivool. Traditioneel klassiek, zo wordt de bouwstijl omschreven. Ook de straten zijn in De Hoven niet rechttoe rechtaan. Een willekeurige straat laat vaak niet zijn einde zien: het stratenpatroon is onregelmatig, met bochten en knikjes.

Ontwikkeling
In de Gemeenschappelijke Exploitatie Maatschappij (GEM) Vleuterweide participeren de gemeente Utrecht, Amvest, AM Wonen, Ballast Nedam Ontwikkelingsmaatschappij en Fortis Vastgoed Ontwikkeling. Als alles volgens plan verloopt, zijn De Hoven en Het Centrum in 2011 klaar.

Bron: AD.nl | Utrecht

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.