VO Jaarbeursplein vastgesteld

Nieuws

VO Jaarbeursplein vastgesteld

Door: Jacqueline Knudsen | 27-06-2013

De herinrichting van het Jaarbeursplein en de aanleg van de bijbehorende ondergrondse parkeergarage is een stap verder. Het college van de gemeente Utrecht heeft het voorlopig ontwerp voor het Jaarbeursplein en de onderliggende parkeergarage vastgesteld. Dit ontwerp is opgesteld door Witteveen+Bos, Zwarts & Jansma Architecten en OKRA.
In het VO zijn de functies transfer en verblijf op een herkenbare en uitnodigende wijze geïntegreerd om te zorgen voor een levendige en sociaal veilige plek. Parkeergarage en plein zullen op deze manier samen als een motor werken voor verdere vastgoedontwikkeling in het Jaarbeursdistrict.

XL – human scale
Op en rondom het Jaarbeursplein is alles extra large. Ook het gebruik van het plein is XL. Het plein is geschikt voor grote evenementen en voor grote stromen voetgangers van en naar het station en de Jaarbeurs. Het concept van het plein is erop gericht om binnen deze XL omgeving een menselijke maat te maken. Met de bouw van een nieuwe fietsenstalling onder Stationsplein West, een nieuw busstation en een zogenaamde ‘knip’ in de Croeselaan ontstaat een forse stedelijke verblijfsruimte, die uitnodigt om te ontmoeten, te ontspannen en te verblijven. Menselijke maat op het plein ontstaat door de diversiteit in richting en schaal van de natuurstenen vloer, door bomen en beplanting, traptreden en gootlijnen en door het blikvangende pleinobject. Traptreden langs het plein geven een heldere zonering tussen voetganger en fietser, stenig en groen, transfer en verblijf. Een pleinobject is de centrale ruimteverdeler en blikvanger. Tegelijkertijd vormt dit pleinobject voor voetgangers de functionele hoofdtoegang tot de parkeergarage.


Eenvoud, eenduidigheid en duurzaamheid
De parkeergarage bestaat uit drie boven elkaar gelegen eenvoudige eenrichtingscircuits, die op alle niveaus dezelfde eenduidige routering hebben. De veiligheid van voetgangers staat voorop, met speciale aandacht voor de twee centraal gelegen voetganger entrees. De hoofdentree aan de Jaarbeurszijde heeft een grote vide ten behoeve van het daglicht. De wanden van het trappenhuis zijn van glas, waardoor de bezoeker die de parkeergarage verlaat, meteen licht en lucht ziet en zich daardoor snel kan oriënteren.
De positie van de kolommen maakt het in de toekomst mogelijk om de parkeervakbreedte aan te passen. Het plafond is volledig vlak doordat constructieve balken, luchtkanalen en kabels voor verlichting en dergelijke weggewerkt zijn. Hierdoor wordt de aandacht van de bezoeker niet afgeleid en gaat de aandacht volledig naar die elementen in de parkeergarage waar het daadwerkelijk om gaat.

Vervolg
Het integraal VO voor het Jaarbeursplein en de onderliggende parkeergarage wordt verder uitgewerkt op het moment dat er meer duidelijkheid is over het vastgoed dat ontwikkeld wordt rondom het Jaarbeursplein. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.