Volledig autonome energievoorziening in Earthship

Volledig autonome energievoorziening in Earthship

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-05-2008

Een woning die gebouwd is met gerecycleerd materiaal en zelf voorziet in stroom en water. Dat is de filosofie van ‘Earthship’. Het was de Amerikaanse architect Michael Reynolds die in de jaren ’80 met het Earthship-idee van een volledig autonome woning op de proppen kwam.

Facturen
Met de hulp van onder meer zonne-energie, een zuidelijke oriëntatie, een massieve isolerende muurconstructie en de opvang plus zuivering van regenwater is er geen aansluiting meer nodig op het elektriciteitsnet, waterleiding of riolering. Vaarwel gas-, elektriciteits- en waterfacturen.

“De technologie hiervoor bestaat. Woningen kunnen volledig autonoom werken. Er is dan ook geen toekomst voor atoomcentrales en windparken. Het kan veel efficiënter en zuiniger,” aldus Marc Daelemans, lid van Earthship Belgium.

Vergunning
Wereldwijd bestaan er al duizend Earthship-woningen. In de VS bestaat een deel zelfs uit met aarde opgevulde autobanden. Nadien worden ze met klei en plaaster overstreken. Daelemans; “Je kan ook Earthships bouwen met muren van strobalen en leem of met superisolerende Duitse bakstenen. Voorwaarde is dat de woning volledig autonoom is.”

“Door de vele regels, wetten en voorschriften is het bijzonder moeilijk om er een bouwvergunning voor te krijgen. We verwachten dat deze situatie zal verbeteren naarmate er in andere Europese landen meer Earthships gebouwd worden”, meldt David Verstappen, voorzitter van Earthship Belgium.

Bron: Livios

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.