Voorlopig ontwerp Kunstenpand ‘Hart van Zuid’

Nieuws

Voorlopig ontwerp Kunstenpand ‘Hart van Zuid’

Door: Petra Starink | 27-06-2016

De Zwarte Hond heeft een voorlopig ontwerp gemaakt voor het kunstenpand in ‘Hart van Zuid’. Het wordt het nieuwe onderkomen voor het Zuidplein Theater, een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en andere culturele functies. Het is een belangrijk onderdeel van het plan ‘Hart van Zuid’, de metamorfose dat het gebied rondom Ahoy en Zuidplein op dit moment ondergaat.

Het Kunstenpand maakt onderdeel uit van het door Kraaivanger architects  ontwikkelde plan ‘Hart van Zuid’. Tot het plan behoren onder andere de renovatie en uitbreiding van Ahoy, een nieuw zwembad, en betere aansluiting van winkelcentrum Zuidplein op de autoluwe Gooilandsingel. Een consortium van Heijmans en Ballast Nedam, ondersteund door 3i Infrastructure, is verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling.

Waar nu het zwembad Charlois ligt zal het Kunstenpand worden gerealiseerd. De gehele dag zal er voor diverse doelgroepen van alles te doen zijn in het gebouw. Een brede programmering op het gebied van kunst, cultuur, lezen en leren en de sociale functie van de foodcourt zorgen ervoor dat het Kunstenpand een belangrijke maatschappelijke rol zal vervullen voor ‘Hart van Zuid’.

Duurzaam en onderhoudsvriendelijk

Het Kunstenpand is een helder, compact volume van circa 12.000 m2 bvo met een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze ‘verouderen´, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt.

Hart van het gebouw

De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal. In de hal bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de ´foodcourt´. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.

Geluidseisen

Natuurlijk moet er rekening worden gehouden met geluidsoverdracht, zowel binnenin het gebouw als naar de dichtbij gelegen woningen. Deze geluidseisen bepalen samen met de aansluiting op de omgeving de indeling van het gebouw. Het open karakter in het gebouw is ondanks een aantal gesloten ruimtes gewaarborgd door de compactheid. De zicht – en looplijnen zijn kort en de relaties tussen alle verschillende gebruikers is zeer direct.

Aanpassing gebouw

Bepaalde functies die aan de ontvangsthal liggen kunnen afgesloten worden. Dat geldt voor de bibliotheek en het podium. Voor elk evenement kan het gebouw dus worden aangepast. Het nieuwe plein voor het pand fungeert als verlengstuk van de ontvangsthal.

Verdere uitwerking ontwerp

De gevels en het interieur van het gebouw zijn in dit voorlopige ontwerp conceptueel behandeld en krijgen in het definitief ontwerp verder gestalte. De Zwarte Hond werkt momenteel aan de verdere uitwerking van dit ontwerp. De uitvoering van het Kunstenpand start wanneer het oude zwembad gesloopt is.

Beeld: De Zwarte Hond

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.