Voorlopig ontwerp nieuw Theater aan de Parade

Nieuws

Voorlopig ontwerp nieuw Theater aan de Parade

Door: Petra Starink | 23-09-2019

Architectenbureau NOAHH heeft het voorontwerp voor het nieuwe Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd. Het theater is een extravert gebouw dat niet eindigt bij de gevel maar zich voortzet en de dialoog aangaat met de openbare ruimte en meebeweegt met de gebruikers.

Meerdere functies en een verscheidenheid aan activiteiten in de plint openen het gebouw middels glazen puien en creëren een natuurlijke overgang van de openbare ruimte binnen en buiten het gebouw. Een theatercafé en de botanische foyer verbinden het interieur op transparante wijze met de Parade en geven zicht op het Bossche Broek. Ook staan de zalen en de foyers binnenin het gebouw, evenals de front of house en de back of house, in verbinding met elkaar en zorgt dit voor zichtbare interactie, daglicht, uitzicht op de omgeving en een completere theaterbeleving. Tevens is het gebouw op straatniveau over de hele breedte open, toegankelijk voor iedereen.

Culturele hub

Het door NOAHH ontworpen Theater aan de Parade is een multifunctionele culturele hub. Het is dé plek waar je, naar toe gaat voor een zeldzame allesomvattende theater ervaring. Naast de formele zalen – de Theaterzaal en de Paradezaal – zijn er meerdere informele ruimtes in het gebouw die fungeren als podia. Deze multifunctionele opzet biedt een scala aan mogelijkheden voor een innovatieve artistieke programmering en geeft verschillende kunstvormen de mogelijkheid om een podium te vinden

Paradezaal uitgevoerd in goud

Opvallend in het ontwerp voor de nieuwe Theaterzaal, uitgevoerd in elegant en textuurrijk wit, is het hergebruik van de constructie van de oorspronkelijke zaal, en als zodanig een nieuwe warme bekleding krijgt waardoor de historische zaal de zo gewaardeerde intimiteit behoudt. De moderne, flexibele Paradezaal, uitgevoerd in stralend goud, is geschikt voor diverse optredens. Ook is het functionele auditorium, uitgevoerd in monochroom bamboe, ontworpen als kleine ruimte met veel potentieel in exploitatie.

Centrale vide midden in het gebouw

Deze ruimte sluit aan op een grote centrale vide midden in het gebouw. Hieraan liggen ook het entreeplein, de artiestenfoyer, het theatercafé, de botanische foyer en de dak foyer. Het openwerken van het hart van het gebouw is een belangrijke troef; dit zorgt niet alleen voor licht en lucht diep in het gebouw, maar tevens voor leesbaarheid én betrekt het souterrain bij de rest van het gebouw. De Theaterzaal en de toneeltoren gaan ook samen één volume vormen hetgeen de theaterbeleving enorm vergroot. Door deze opzet kan een omkering van backstage en frontstage worden gemaakt waardoor de toeleveringsruimte van de expeditie ook getransformeerd worden in een podium.

Vlakindelingen in gevel

De levendige en elegante gevel, die een rijke variatie aan metselwerkstructuren en transparante foyers bevat, omhult de zalen als een voile, en geeft het theater een passende identiteit aan de Parade. Voor het ontwerp van de gevel liet NOAHH zich inspireren door de eeuwenoude patronen in de karakteristieke Bossche metselwerken waaronder De Moriaan, het oudste bakstenen huis van Nederland, dat zich op steenworp afstand van het theater bevindt. Deze vlakindelingen in de gevel, zogenaamde ‘tesselaties’, verlopen van donker naar licht en van dicht naar open, en bevatten andere materialen zoals glas, groen en elementen van de zaalbekledingen. Een fraaie ruimtelijke vertaling van het ontwerpconcept: het Nieuwe Theater aan de Parade als onweerstaanbaar bruisende culturele hotspot, toekomstgericht en dag in dag uit open voor iedereen.

BENG

Met het VO presenteren we een bijna energieneutraal gebouw (BENG). Het ontwerp wordt ontwikkeld met veel aandacht voor circulariteit. Hergebruik van onderdelen van het gebouw is een belangrijk uitgangspunt. In het oog springen daarbij het hergebruik van de kelder en (grote delen van de) draagconstructie van de grote zaal. Ook andere ingrepen worden overwogen, zoals het hergebruik van beton-/metselwerk (als granulaat), hergebruik van staal (constructiedelen, recent aangeschafte theater technische elementen) en het hergebruik van stoelen (her-stofferen van frames) uit de grote zaal. Ook is er aandacht voor de toepassing van natuurlijke materialen, zoals hout en groen. Het groen van de Parade wordt als groenwand in de foyer doorgezet. De levende groenwand bevordert een duurzamer binnenklimaat, zo zorgt de wand voor een natuurlijke reiniging van de lucht en een verbetering van de ruimteakoestiek.

Projectgegevens
Architect: NOAHH | Network Oriented Architecture, Amsterdam
Installatie Advies: Deerns Nederland, Rijswijk
Theatertechnisch advies: PBTA, Uden
Akoestisch en brandveiligheid advies: Peutz, Zoetermeer
Constructieadvies:  Pieters Bouwtechniek, Utrecht
Duurzaamheidsadvies: DGMR, Arnhem
Bouwkostenadvies: Vitruvius, ’s-Hertogenbosch
Projectmanagement: Stevens van Dijck, Zoetermeer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.