Voorlopig ontwerp Prinsenhof gereed

Actualiteiten, Nieuws

Voorlopig ontwerp Prinsenhof gereed

Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-12-2022

Het voorlopig ontwerp voor het monumentale Prinsenhof, met daarin Museum Prinsenhof Delft, is gereed. Architect BiermanHenket heeft er een aantrekkelijk en eigentijds museum van gemaakt met versterking van het monumentale karakter. Het museum krijgt een nieuwe entree en wordt beter toegankelijk. Verder opent het zich naar buiten, waardoor daglicht binnen komt en er zicht op het monument en de stad mogelijk wordt.

BiermanHenket heeft optimaal gebruik gemaakt van de kracht van het monument. Dat begint al aan de Oude Delft waar passanten nieuwsgierig worden gemaakt door de mooi aangelichte oude plafonds die door de ramen te zien zijn. Aan de Prinsentuin komt de nieuwe entree van het museum waarna de route door de tuin een mooi zicht geeft op de monumentale gevels van het voormalige klooster. Bij binnenkomst komt de bezoeker direct in het hart van het complex in een prachtige ruimte.

In het ontwerp worden luiken geopend en de expositieschotten voor de ramen verwijderd. Daardoor wordt daglicht weer toegelaten in de museale ruimten en komt het monument beter tot zijn recht: licht naar binnen en zicht naar buiten. Sjoekie de Bijll Nachenius, projectarchitect: “Niet alle kunst verdraagt daglicht. De plekken waar lichtinval gewenst is en waar mooi zicht naar buiten is, worden daarom zorgvuldig gekozen.”

Verder wordt het museale klimaat van de tentoonstellingsruimten verbeterd. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst tentoonstellingen met bruiklenen van hoge kwaliteit in te richten.

Beter toegankelijk

Het museum is straks ook veel beter toegankelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een fysieke beperking. Nu zijn er alleen al op de begane grond meer dan dertig verschillende niveaus. In de binnentuin is daarom een nieuwe trap en lift ontworpen, die de verdiepingen in het gebouw verbindt. Hellingbanen overbruggen de kleine niveauverschillen.

Links van de nieuwe entree in de Prinsentuin, wordt de twintigste-eeuwse verbindingsgang afgebroken en opnieuw opgebouwd. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de oude materialen. Dit is nodig om de huidige niveauverschillen op te heffen en een goede verbinding te maken. In het verlengde hiervan komt de toegang tot het museumcafé met terras aan de Prinsentuin.

Verduurzamen

Tot slot is in het pand aandacht besteed aan een verduurzaming van het monumentale complex. Waar mogelijk wordt het bijvoorbeeld geïsoleerd, er worden achterzetramen toegevoegd en er zoveel mogelijk duurzame materialen toegepast. Verder wordt het gebouw gasloos en voorzien van duurzame installaties, waaronder warmtepompen. Materialen die bij de verbouwing vrijkomen, worden zoveel mogelijk hergebruikt.

Belangrijke mijlpaal

“Het voorlopig ontwerp is een nieuwe mijlpaal in het realiseren van een aantrekkelijk en eigentijds museum”, zegt Frank van Vliet, wethouder gemeente Delft voor onder meer cultuur. “Het Prinsenhof is door zijn rijke historie een van de belangrijkste monumenten voor Delft en is ook een nationaal Top 100-monument. Dit gebouw vertelt het verhaal van Delft en het nationale verhaal. Museum Prinsenhof Delft vormt als culturele trekker een belangrijke functie en is voor velen een startpunt voor een bezoek aan onze mooie stad.”

“Dit voorlopig ontwerp maakt het museum klaar voor de toekomst”, besluit Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft. “Met de voorgestelde aanpassingen kunnen wij onze belangrijke functie voor de stad en ook daarbuiten blijven vervullen. Monument en museum komen in dit voorlopig ontwerp geweldig samen. ”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.