Vormgevers ontmoeten Van Gogh

Nieuws

Vormgevers ontmoeten Van Gogh

Door: Petra Starink | 20-01-2015

Met de tentoonstelling ‘Design uit het land van de aardappeleters – vormgevers ontmoeten Van Gogh’ opent Het Noordbrabants Museum het Vincent van Gogh inspiratiejaar. Het werk van de kunstenaar vormt de aanleiding om Brabants design vanuit een andere invalshoek te bekijken. De tentoonstelling is samengesteld door ontwerpbureau Yksi en is te zien van 24 januari tot en met 26 april 2015.

Van grafisch ontwerp tot textiel

In twee grote zalen is er een breed scala aan vormgeving te zien van industrieel, grafisch, textiel en fotografie. Bekende namen zoals Studio Job en Maarten Baas, maar ook van pas afgestudeerde ontwerpers is werk te zien. De tentoonstelling wil de potentie van Brabant laten zien. Design is veel meer dan styling of het bedenken en maken van een ‘mooie buitenkant’. Design is steeds meer een manier van denken en werken om naar vernieuwende, duurzame oplossingen te zoeken voor maatschappelijke problemen, steeds vaker in combinatie met technologie en in samenwerking met het bedrijfsleven.

Meubels met levende organismen

De aardappeleters werd bijna 130 jaar geleden geschilderd door Van Gogh. Nog steeds zijn de thema’s die hem inspireerden actueel. Eenvoud, boerenland en natuur vormen de leidraad voor de tentoonstelling. Het thema eenvoud is terug te zien bij vormgevers die gebruik maken van grondstoffen als papierpulp, afvalhout en gerecycled kunststof. Binnen het thema boerenland worden producten getoond waarin technologie, innovatie, industrieel ontwerp en toepasbaarheid op een mooie manier samenkomen.  De multifunctionele spitmachine, de biggenbodywarmer en het kweekvlees kookboek zijn te bewonderen op de tentoonstelling. . Er zijn ook lichtinstallaties te zien die met behulp van de nieuwste techniek natuurverschijnselen verbeelden en meubels waarop levende organismen groeien.

Twee tentoonstellingen over design

Gelijktijdig is in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch, dat samen met het Noordbrabants Museum het Museumkwartier vormt de tentoonstelling How We Work-nieuw Dutch Design te zien. Veertien Nederlandse ontwerpstudio’s met een eigen handschrift laten nieuwe ontwerpen zien en tonen hoe hun producten tot stand zijn gekomen.

Bezoekersinformatie

De tentoonstelling ‘Design uit het land van de aardappeleters-vormgevers ontmoeten van Gogh’ is van 24 januari tot en met 26 april 2015 te zien in Het Noordbrabants Museum.

Het museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.

Adres: Verwersstraat 41, ’s-Hertogenbosch. Kijk voor meer informatie op

www.hetnoordbrabantsmuseum.nl.

Beeldmateriaal: Noordbrabants Museum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.