Vrijdag uitreiking BNA Kubus 2008

Vrijdag uitreiking BNA Kubus 2008

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-12-2008

Architectenbureau cepezed uit Delft ontvangt op vrijdag 12 december de BNA Kubus 2008 uit handen van minister Plasterk in gebouw Westraven in Utrecht. De feestelijke uitreiking wordt bijgewoond door onder anderen burgemeester Wolfsen van de gemeente Utrecht en oud-Kubuswinnaars.

Pieter van Wesemael zal spreken over de nieuwe rol van de architect, en Jan Brouwer zal spreken over de architectuur van cepezed. Speciaal voor de uitreiking schreef Ingmar Heytze een gedicht, dat hij zelf zal voordragen.

De prestigieuze architectuurprijs de BNA Kubus is dit jaar toegekend aan architectenbureau cepezed voor het gehele oeuvre. De jury roemt het excellente vakmanschap en de consistente kwaliteit van het oeuvre. Hoewel cepezed terecht bekend staat als een innovatief en technisch uiterst kundig bureau, wil de jury met deze prijs vooral benadrukken dat deze vaardigheden niet op zichzelf staan, maar altijd worden ingezet voor een hoogwaardige architectonische kwaliteit.

Recent werk van cepezed, waaronder kantoorgebouw Westraven, roept volgens de jury bewondering op door de consistente subtiliteit en lichtheid en de soms ijle, zinnelijke beheersing van ruimte en licht.

Rol van architect
Voorafgaand aan de overhandiging van de BNA Kubus door minister Plasterk, spreekt prof.dr.ir. Pieter van Wesemael, hoogleraar architectural design and urban cultures (AUC) aan de TU Eindhoven, over de nieuwe rol van de architect in het bouwproces. cepezed vervult een bijzondere rol in dat proces en geeft een moderne invulling aan het begrip ‘bouwmeester’. Eerder dit jaar stelde Van Wesemael in Architectenweb Magazine dat het tijdperk van de architect als kunstenaar voorbij is.

Prof.ir. Jan Brouwer, emeritus hoogleraar Bouwtechnologie aan de TU Delft, voormalig Rijksadviseur Infrastructuur en medeoprichter van Booosting, kent de architectuur van cepezed vanaf het allereerste uur. Hij zal spreken over de bijzondere betekenis daarvan en de bijdrage van cepezed aan vernieuwing, innovatie en de Nederlandse architectuur.

De feestelijke uitreiking vindt plaats op vrijdag 12 december in gebouw Westraven in Utrecht.

Klik hier voor het volledige programma.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.