Vuurtent bij Kopenhagen

Nieuws

Vuurtent bij Kopenhagen

Door: Jacqueline Knudsen | 29-01-2013

De vuurtent is een persoonlijk project van architect  Simon Hjermind Jensen, gelegen aan een natuurgebied Sydhavnstippen in Kopenhagen. Het uitgangspunt voor het ontwerp is ontstaan ​​uit een fascinatie voor de plaats. Het is een tijdelijk project, een designexperiment ter ere van de locatie. De schuilplaats is publiek toegankelijk en gemaakt als een geschenk van Simon Hjermind Jensen.

Op 20 minuten fietsen van het centrum van Kopenhagen ligt Sydhavnstippen, een gebied ontstaan als stortplaats van bouwmaterialen tussen 1945 en 1973. Daarvoor was hier de zeebodem. Na 1973 is het gebied begroeid met planten, struiken en bomen en nu is het een habitat voor vele diersoorten. Een geweldige locatie voor een wandeling. De uitstraling van verlatenheid en wilde natuur boven op afgedankte bouwmaterialen, die op sommige plaatsen zichtbaar zijn, geven de locatie een ‘post-apocalyptisch’ karakter.

De tent is geïnspireerd op nomadische architectuur, met een gat in de bovenzijde en twee openingen aan de onderkant. Multiplex en polycarbonaat zijn de belangrijkste materialen en alle onderdelen zijn vervaardigd met behulp van CNC-technologie. Het is 4,7 m hoog en heeft een diameter op grondniveau van 3,8 m. De tent is geconstrueerd uit buigzame multiplex schalen van 2 tot 9 mm dik, vastgezet met bouten en een stuk polycarbonaat van 2 mm dik. Binnen is een open haard met rondom een bank. De bank is gevuld met bouwmaterialen gevonden op de site. Deze ballast verankert de tent op de grond zonder enige vorm fundatie. Het bovenste deel van de schuilplaats bestaat uit wit transparant polycarbonaat. Dit experiment toetst de mogelijkheden en structurele oplossingen van digitale fabricage.

Het project is op eigen initiatief en met eigen middelen gerealiseerd, buiten alle regelgeving om, een geheel vrij project zonder compromissen aan opdrachtgevers of bureaucratie. Het project wil de mogelijkheden van dit gebied activeren. De shelter is ontworpen, geproduceerd en betaald door SHJWORKS. De montage geschiedde, zonder het gebruik van steigers, met hulp van Christian Böcker Sørensen en anderen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.