W-hal Eindhoven wordt rijksmonument

W-hal Eindhoven wordt rijksmonument

Nieuws
Door: Petra Starink | 21-08-2018

De W-hal in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument. Deze onderwijshal Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven werd eind jaren ’50 ontworpen door Sam van Embden en Jacques Choisy. Nu wordt het geprezen als een toonbeeld van de ontwikkeling van het technisch onderwijs in Nederland. De W-hal is aangewezen in het kader van het Aanwijzingsprogramma Wederopbouwperiode (1940-1965) zoals dat wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Gebouw onderdeel van universiteitscomplex

De W-hal is, als onderdeel van het universiteitscomplex, een toonbeeld van de groei en modernisering die na de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden in Nederland. Die groei en modernisering was sterk zichtbaar in Noord-Brabant en specifiek in Eindhoven. Eindhoven was één van de steden die in deze periode een schaalsprong maakte en emancipeerde als nationaal belangrijke locatie voor technologie en kennis. De aanwezigheid van industrie en bedrijven als Philips en DAF was bepalend voor het hier vestigen van een technische hogeschool.

W-hal ontworpen als flexibele hal

De W-hal, bekend als MetaForum, is ontworpen als flexibele hal voor machines en experimenten. Met het ontwerp werden destijds de grenzen van het technische ontwerp en de creativiteit opgezocht en geëxperimenteerd met nieuwe methoden. De constructie met het opgespannen dak dat aan trekstangen hangt zorgde voor een vrij indeelbare ruimte. De gevels waren van glas, zodat je goed kon zien wat er zich binnen afspeelde. Vanwege de relaties met andere disciplines, en ter bevordering van de integratie, was de W-hal met andere gebouwen verbonden door middel van loopbruggen.

Wederopbouw

De Wederopbouw in Nederland bestaat uit twee fasen. De eerste fase loopt van 1940 tot en met 1958 en de tweede van 1959 tot en met 1965. In die tweede fase van de Wederopbouw werd, onder meer vanwege de babyboom, geïnvesteerd in onderwijs, met name door de bouw van confessionele scholen en instellingen voor voortgezet, beroeps- en hoger onderwijs. Belangrijke uitgangspunten daarbij waren geografische spreiding en verhoging van het technische kennispeil. Vanwege de toegenomen welvaart groeide de behoefte aan hoog opgeleide technici en werd er een tweede Technische Hogeschool opgericht in Eindhoven.

Foto: Bart van Ovenbeeke

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.