Wall of Fame eert Oranje

Nieuws

Wall of Fame eert Oranje

Door: Peter de Winter | 03-07-2019

De Oranjeleeuwinnen, de trouwste fans, iedere ex-international en ex-bondscoach, maar ook de A-zaalvoetbalteams die actief waren voor het Nederlands elftal zijn erin terug te vinden. Hun namen staan gegraveerd op kleine, gekantelde hexagonen in de Oranje Wall of Fame. De Wall is een ontwerp van DAY creative business partners uit Amsterdam. Het monument staat op de KNVB Campus in Zeist en is bedoeld om alle Oranjehelden te eren.

Wall of Fame

DAY creative business partners uit Amsterdam ontwierp in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) de Oranje Wall of Fame. Het monument staat op de campus in Zeist en is ontworpen om alle Oranjehelden te eren. Het idee is dat spelen voor Oranje het hoogst haalbare is dat je als Nederlands voetballer kunt bereiken. Dat idee deelt de KNVB die dan ook trots is op al haar voormalige internationals, 1.356 in getal, die sinds 30 april 1905 voor Oranje de grasmat betraden. Behalve de ex-internationals staan op het monument ook de namen van de exbondscoaches, de Oranje Leeuwinnen en de A-zaalvoetbalteams gegrafeerd op een metalen schildje. Daarnaast kregen de ook de trouwste Oranjesupporters (fans die meer dan 100 interlands bezocht hebben) een plek. Hun naam staat gegraveerd tussen de grootste spelers en coaches uit het verleden.

Wall bestaat uit 3 delen

De Wall of Fame bestaat uit drie delen en heeft een doorsnede van 9 meter. In het design is een duidelijke keuze gemaakt voor een vorm die de bezoeker omsluit. In de opdracht lag besloten een monument te maken dat ruimte geeft aan diversiteit. Zowel mannen als vrouwen, zaal- als veldvoetballers, spelers en fans hebben een plek gekregen. Door voor deze democratische vorm te kiezen, heeft iedereen een plaats in de cirkel, met voetbal als verbindende factor. Het focuspoint is de Leeuw van Oranje – gevangen in een raamwerk van hexagonen – die meteen zichtbaar wordt wanneer je de KNVB Campus betreedt.

Gekantelde hexagonen

In het frame is de keuze gemaakt voor gekantelde hexagonen (zeshoeken) die het licht op verschillende manieren weerkaatsen. Hiermee wordt de dynamiek van voetbal getoond: de veranderlijkheid, de spanning, de speelsheid. Wanneer de bezoeker langs de wanden loopt, wordt onder invloed van licht steeds een ander beeld getoond. Gedurende de dag veranderen de schaduwen waardoor de Oranje Wall of Fame er altijd anders uitziet.

Aluminium met een dikte van 3 mm

DAY creëerde in samenwerking met Metadecor een raamwerk waar de zeshoeken onder verschillende hoeken zijn geplaatst. De panelen van de Oranje Wall of Fame zijn gemaakt van aluminium met een dikte van 3 mm en uitgevoerd in type MD FO120. De panelen zijn thermisch verzinkt en voorzien van een tweelaagse poedercoating geschikt voor een buitentoepassing. De kleur is wit. De plaatjes van RVS zijn door Etsprit gemaakt door middel van precisie-etsen. Ze tonen naast de naam van de voetballer het aantal interlands en de jaartallen waarin de speler heeft gespeeld. Generatiegenoten zijn bij elkaar geplaatst in lange horizontale lijnen. Door de jaren heen zullen er steeds meer bijkomen.

Oranje Wall onderdeel van KNVB Campus

DAY creative business partners is sinds 2013 betrokken bij de ontwikkeling van de KNVB Campus waar oorspronkelijk het bondsbureau stond. Op de campus zelf is een uitbreiding van het hoofdkantoor, een opleidings- en ontmoetingscentrum en een nieuwe hospitality-faciliteit gerealiseerd. In het hart van de campus ligt een high-end voetbalveld. Ter ondersteuning daarvan is er door DAY een nieuwe identiteit compleet met routing, bewegwijzering en interieurbranding gecreëerd. De Oranje Wall of Fame is onderdeel van de KNVB Campus, open voor publiek en vrijblijvend te bekijken aan de Woudenbergseweg 56-58 in Zeist.

Tekst: DAY en Peter de Winter
Fotografie: Ewout Huibers

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 3 van 2019

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.