Wandbekleding OMA in Rothschild Bank

Nieuws

Wandbekleding OMA in Rothschild Bank

Door: Petra Starink | 26-03-2013

In het Textielmuseum in Tilburg zijn voorbeelden en proefstukken te zien van een wandkleed dat nu in het hoofdkantoor van de Rothschild Bank in Londen hangt. Ellen van Loon, één van de zeven partners van OMA, stond aan de basis voor het ontwerp van een wandkleed van 28 meter lang.

In 2006 wint OMA een architectuurwedstrijd voor een nieuw hoofdkantoor voor Rothschild Bank in Londen. Het bureau krijgt ook de opdracht om het interieur te ontwerpen voor de particuliere ruimtes en de VIP-ruimte op de 15de verdieping, the Sky Pavilion.  In tegenstelling tot het moderne gebouw van staal en glas, ingebed in de historische situatie, richtte OMA zich op de geschiedenis van de bankiersfamilie in het interieur. OMA en het TextielLab ontwikkelden een textiele wandbekleding, met de voorstelling van een landschap, voor de gehele breedte van de panoramische ruimte. Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van een landschapsafbeelding van een van de landgoederen van de Rothschilds, Gunnersbury Park, in Engeland. Dit landschap staat afgebeeld op een foto die in de archieven van de familie Rothschild gevonden is. Gezien de grote oppervlakte van de muren, is de kleine foto (10 x 3 cm) tot 5 meter hoog en 30 meter breed vergroot en geweven. Samen produceerden OMA en TextielLab hiervoor heel veel stalen en gebruikten uiteindelijk slechts 10 procent. Op de tentoonstelling is te zien hoe het ontwikkelproces van dit project verliep.

Inspiratie, proces en resultaat

Met stalen, foto’s, en schetsen belicht de tentoonstelling de inspiratie, het proces en het gebouw.
Er wordt getoond hoe OMA de geschiedenis en collecties van de Rothschild-familie gebruikte in het nieuwe interieur. Je ziet hoe een idee een product wordt en welke uitdagingen er zijn wanneer je een afbeelding van 13 cm naar een wand van 28 meter vertaalt. Je krijgt een idee hoe het gebouw en zijn omgeving eruit ziet en op welke wijze het textiel is geïntegreerd. In 2011 werd het nieuwe hoofdkantoor van Rothschild bank geopend.

OMA is een toonaangevend internationaal bureau dat zich richt op architectuur, stedenbouw en culturele analyse. OMA is betrokken bij een groot aantal projecten in Europa, Azië, Midden-Oosten, Noord-Amerika en Afrika.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.