Waterplein wint ‘Mooi Nederland’ subsidie

Waterplein wint ‘Mooi Nederland’ subsidie

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-11-2010

Bij de subsidietoekenning van Agentschap NL is het waterplein op het Rotterdamse Benthemplein in de prijzen gevallen. Van de 167 ingediende projecten kregen er 32 subsidie toegekend. Het Rotterdamse voorstel ontvangt € 360.000.

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu keert deze subsidie uit voor innovatieve en inspirerende plannen en uitvoeringsprojecten die Nederland mooier maken. De projecten helpen om de versnippering, verstening en verrommeling van het landschap tegen te gaan. Het plein maakt ook nog kans op de publieksprijs.

Wereldprimeur
Het Benthemplein is een wereldprimeur. Nog nooit is er in een verstedelijkt gebied een grootschalig waterplein gerealiseerd. De innovatie zit in de dubbelfunctie van het plein: als het droog weer is kunnen mensen er verblijven. Als het hard regent wordt een deel van het plein een tijdelijke opslagplaats voor regenwater. Zodra het droog is en de afwatering weer voldoende capaciteit heeft, loopt het watergedeelte van het plein leeg en krijgt het weer de verblijffunctie.

Concept
De stimuleringsprijs betreft een concept, nog niet een ontwerp. Het concept waterplein is bedacht door Florian de Boer (De Urbanisten) en Marco Vermeulen. Het ontwerp van het Benthemplein zal op dit concept zijn gebaseerd. Mogelijk zullen de Urbanisten ook het ontwerp voor het plein maken. Zij ontwierpen ook het prototype van een waterplein in het paviljoen van Rotterdam op de wereldtentoonstelling in Shanghai dit jaar. Dit Water City paviljoen was een ontwerp van de Willem de Kooning Academie i.s.m. TomDavid Architecten.

Het Benthemplein ligt vlakbij het Hofplein aan de andere kant van het spoor, tussen Schiekade, Heer Bokelweg en Tellingerstraat. Het plein wordt aan drie zijden omsloten door de gebouwen van scholengemeenschap Technikon (Maaskant Dommelen, Kroos en Senf) waarin nu o.a. het Hofpleintheater zit, links op de foto met een sculptuur van Karel Appel. De transformatie van het plein is niet alleen bedoeld voor de wateropvang, maar beoogt ook een prettiger verblijfsruimte te creëren.

Artist impression: De UrbanistenArtist impression: De Urbanisten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.