Watertorenprijs voor transformatie Zecc

Watertorenprijs voor transformatie Zecc

Nieuws
Door: Petra Starink | 24-04-2014

Op  24 april is de watertoren van Sint Jansklooster officieel geopend als uitkijktoren voor natuurgebied de Wieden. Een spectaculaire nieuwe ‘route architecturale’, ontworpen door Zecc Architecten, brengt bezoekers tot op 40 meter hoogte. Het idee om deze watertoren te transformeren naar een uitkijktoren is een gezamenlijk initiatief van BOEi, Natuurmonumenten en Vitens. Tijdens de opening ontvingen de initiatiefnemers de tweejaarlijkse Watertorenprijs.

De reis naar boven in de watertoren begint met een dichte trap naar de eerste verdieping op 4,5 meter hoogte. Hier staat de bezoeker in een 24,5 meter hoge ruimte met een spektakel van oude en nieuwe trappen. Door het toevoegen van het nieuwe, houten trappenhuis naast de bestaande steile trappen, ontstaat er een ruimtelijk samenspel.

De nieuwe trap loopt kris-kras door de romp van de toren tot een hoogte van 29 meter naar het niveau van de lekvloer. Vanaf hier loopt een stalen wenteltrap dwars door de bodem van het holle waterreservoir. Bovenin bevindt zich het uitkijkpunt. Een deel van de ‘deksel’ van het watervat is verwijderd om zo een groot bordes te creëren.Naast de vier kleine bestaande ramen zijn er vier grote vensters gerealiseerd die het uitzicht op natuurgebied De Wieden compleet maken.

Juryrapport

Bij de herbestemming van de toren van Sint Jansklooster komt het uitzonderlijke ruimtelijke karakter van een watertoren als bij geen andere herbestemming van een watertoren in binnen- of buitenland tot zijn recht. Door de publieke nieuwe functie kan iedereen het bijzondere interieur ervaren en genieten van het schitterende uitzicht over het Nationale Park Weerribben-Wieden.

Nieuwe houten trap

Met enkele trefzekere ingrepen is de toren geschikt gemaakt voor de nieuwe functie. Deze doen zowel recht aan de toren als aan de ervaring van de bezoeker die de uitzichttoren beklimt en onderweg naar boven de unieke sfeer van een watertoren ervaart als inleiding op het weidse uitzicht.  Hoofdelement is een nieuwe houten trap die door de enorme schacht van de toren meandert. Vervolgens komt men met een stalen trap via de lekvloer en het reservoir bij de ramen die uitzicht bieden over het natuurgebied. Vanaf de houten trap heeft men steeds een ander perspectief op de immense schacht, via de stalen trap en de bijbehorende galm wordt vervolgens ook de passage van het reservoir intens beleefd. Door een deel van de betonnen afdekking van het reservoir te vervangen door een stalen roostervloer lekt het licht naar binnen in het reservoir en wordt de top van de toren bruikbaar als uitzichtplatform. Het is één van de weinige herbestemmingen waar de bijzondere kwaliteiten van de oorspronkelijke industriële sfeer en de bijzondere ruimtelijkheid van het interieur bewaard is gebleven en bovendien door de nieuwe bestemming ervaarbaar is.

De bestaande kwaliteiten worden niet alleen gerespecteerd, ze worden ontsloten voor een breed publiek. Het uiterlijk van de toren veranderde weinig, in het pannendak werden 4 grote vensters geplaatst. De nieuwe functie en de bestaande toren sluiten naadloos op elkaar aan ze vormen een inspirerende nieuwe eenheid. De herbestemming is gepaard gegaan met de restauratie van het exterieur.

Bezoekersinformatie

De watertoren van Sint Jansklooster is elke zaterdag geopend van 11.00 tot 15.00 uur. Je kunt de trap beklimmen onder leiding van een torenwachter. Meer bezoekersinformatie via Natuurmonumenten

 Projectgegevens:
Architect: Zecc
Projectnaam: Watertoren Sint Jansklooster
Opdrachtgever: BOEi / Vitens en natuurmonumenten
Programma: transformatie watertoren naar uitkijktoren
Foto’s:  ArchitectuurNL, Zecc, Stijn Poelstra

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.