Wedstrijd ‘Vaste opstelling Arcam’ gewonnen door Dérive

Actualiteiten, Nieuws

Wedstrijd ‘Vaste opstelling Arcam’ gewonnen door Dérive

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-07-2023

Eerder deed Arcam een oproep om ideeën in te zenden voor een nieuwe vaste tentoonstellingsopzet. Uit 25 inzendingen zijn drie ideeën geselecteerd die half juli hun schetsontwerp presenteerden. Uiteindelijk koos de jury voor het ontwerp van Dérive. Hier gaat de aandacht uit naar het optimaliseren van de toegankelijkheid en zijn verrijdbare kabinetten en een wand-ruimte-kast-meubel voor de vaste opstelling aanbevolen.

De drie geselecteerde bureaus uit de 25 inzendingen van de oproep voor een nieuwe vaste tentoonstellingsopzet (Studio Jaywalk, Dérive en W-Architectuurstudio en Studio Hedwich Hooghiemstra), presenteerden op vrijdag 14 juli hun schetsontwerp bij Arcam. Aan de jury, bestaande uit vertegenwoordigers van het Makersteam, de Architects in Residence en Arcam, lichtten zij hun schetsontwerp met mock-up toe. 

Het meest onder de indruk was de jury van het ontwerp van Dérive en waardeert de nieuwsgierigheid en onderzoekende houding van het team. Compleet en doordacht vinden ze het idee, dat veel tentoonstellingsmogelijkheden en -oppervlak biedt. Alle gevraagde onderdelen hebben een plek gekregen. Ook het feit dat is gedacht aan vloermarkering, dat helpt bij de oriëntatie in het gebouw, wordt als waardevol gezien. ‘Het is een simpel en effectief ontwerp dat de bezoekers ter wille is, de tentoonstellingsmakers helpt en het gebouw zelf in zijn waarde laat’ aldus de jury.

Universeel maatwerk

‘De meeste mensen zijn andere mensen’, stelt Dérive. Daarom streven ze naar ‘universeel maatwerk’. De toegankelijkheid richt zich op de openbare ruimte rondom Arcam en de entree, maar ook op de verbinding tussen boven en beneden. Voor de vaste opstelling stellen ze verrijdbare kabinetten voor op verschillende hoogten, en een wand-ruimte-kast-meubel dat de begane grond en de eerste verdieping verbindt.

De gordijnen zijn een goede manier om ruimte te scheiden, of rustiger te maken. Wel maakt de jury zich zorgen over de hardheid van het materiaal. Staal heeft doorgaans scherpe randen, waaraan je je makkelijk snijdt of stoot. Ook is het visueel contrast naar de mening van de jury nog te beperkt. Waardering is er voor de renders waarin rolstoelen zelfstandig worden gebruikt (en niet geduwd).

Architect in Residence

Met het winnen van de ontwerpwedstrijd wordt Dérive ook de nieuwe Architect in Residence van Arcam. Terwijl Ed. Bijman en Severine Kas nog aan het afronden zijn, zullen zij rondom de tot standkoming van hun ontwerp als AiR’s aan de slag gaan.

Voor hen sluit de vraag naar een universeler toegankelijke tentoonstellingsopstelling naadloos aan bij de methodiek en het onder­zoek van hun bureau, namelijk de dérive: het concept is afkomstig uit de Situationisme-beweging en is een methodiek om de emotioneel ervaarde situaties van plekken in kaart te brengen. Hoe beleven de verschillende bezoekers de tentoonstelling? Welke beweging maken ze erdoorheen? Hoe zijn ze er gekomen? Daarbij zullen zij, mede geïnspireerd door de Subjectieve Atlas, ook onderzoeken wat ervoor nodig is om de openbare ruimte rondom Arcam toegankelijker te maken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.