Weer kavels voor zelf ontwerpen in Almere

Weer kavels voor zelf ontwerpen in Almere

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2009

De gemeente Almere gaat vijfhonderd nieuwe kavels uitgeven voor mensen die zelf hun huis willen bouwen. Wethouder Adri Duivesteijn is enthousiast over de mogelijkheden van het zelf bouwen van een huis in Almere en de stijgende populariteit van deze manier van bouwen.

In het pinksterweekeinde, op 30 en 31 mei organiseert Almere hiervoor een grote woonmanifestatie. Bezoekers krijgen informatie over de kavels, de locatie en de bouwmogelijkheden. Een kleine honderd architecten, aannemers en andere bouwbedrijven zijn met een stand aanwezig om de uitgebreide keuzemogelijkheden te presenteren.

Nieuwe bouweconomie
Volgens Duivesteijn is de tijd van massale projectbouw voorlopig voorbij. De rol van grote projectontwikkelaars wordt kleiner. De particulier wordt steeds vaker zelf opdrachtgever en bespaart hier flink mee. ‘Er is een nieuwe bouweconomie aan het ontstaan’, aldus de wethouder.

Duivesteijn is ervan overtuigd dat het zogenaamde particulier opdrachtgeverschap juist de wind mee heeft in deze tijd van economische tegenwind. ‘De kredietcrisis is een bondgenoot voor zelfbouwers.’

Proeftuin
De kavels, die de gemeente op 30 en 31 mei aanbiedt, liggen in de wijken Columbuskwartier en Homeruskwartier Oost in Almere Poort en in Noorderplassen West. Het leeuwendeel van de kavels ligt in het Homeruskwartier, de grootste proeftuin op het gebied van gebied van particulier opdrachtgeverschap.

Het Homeruskwartier vormt een staalkaart van mogelijkheden. Zo zijn in de eerste fase, die in 2007 startte met een manifestatie die 14.000 bezoekers trok, kavels voor grachtenpanden, woonwerkvilla’s, herenhuizen en smalle woningen in de verkoop gebracht. Nu wordt dit pallet verder uitgebreid.

De tweede fase biedt ruimte voor mensen die een tuinderswoning, een houten woning, een bungalow of een woning met paardenstal willen realiseren, of die in een rij of duurzaam willen bouwen. De prijzen variƫren tussen de 26.000 en ruim 400.000 euro.

Randvoorwaarden
Voor elk type woning zijn aparte randvoorwaarden. Zo er bijvoorbeeld drie kavels voor hippische woningen, voor mensen met een eigen paard. Hier bouwt men niet alleen een eigen huis, maar ook het onderkomen van het paard. De maximale bouwhoogte is 14 meter, het bouwvlak mag voor maximaal 60 procent worden bebouwd.

Parkeren vindt plaats op eigen terrein en er moet een paardenstal worden gebouwd op de kavel van circa 1.000 vierkante meter. Binnen deze voorwaarden kunnen mensen aan de slag om hun eigen ideale huis te ontwerpen.

De manifestatie op 30 en 31 mei vindt plaats op locatie: in het Homeruskwartier in Almere Poort.

Bron: De Almare

Architectuur.nl plaatste al eerder:
Opnieuw kavels Homeruskwartier in de verkoop
Prijswinnaars Homeruskwartier bekend
Corporaties ontwerpen wijk Almere Hout

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.