Weer uitreiking Architectuurprijs Breda

Weer uitreiking Architectuurprijs Breda

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-01-2008

Voor de vierde keer wordt op 28 januari de Architectuurprijs Breda uitgereikt. Een prijs die eens in de drie jaar wordt toegekend aan het mooiste of opvallendste nieuwe bouwwerk dat in de gemeente verrees.

Dit als blijk van waardering aan het adres van de ontwerpers of opdrachtgevers. Het is immers voor een belangrijk deel aan hen te danken dat Breda met name de laatste vijftien jaar belangrijke stappen zette op het gebied van de architectuur.

Divers
De winnende objecten kunnen divers zijn. In 1998 kreeg architect Herman Hertzberger de prijs voor de Nieuwe Veste.

Drie jaar later mochten de inwoners van Breda zich uitspreken. Zij kozen de Poort van Breda van architect Charles Vandenhove uit als mooiste gebouw. De vakjury beloonde dat jaar de architecten Neutelings Riedijk met hun ontwerp voor de nieuwe brandweerkazerne.

Monumenten
In 2004 werd beslist dat naast nieuwbouw ook monumenten konden meedingen in de strijd. Dat leverde opnieuw twee prijzen op. Eén van de vakjury voor het T-huis van John Körmeling in park Valkenberg, een tweede van het publiek voor de Kloosterkazerne; monument dat het architectenbureau Kraaijvanger Urbis had omgetoverd tot het Holland Casino.

Deelnemers
Voor dit jaar heeft een commissie van Gebouw F, het Bredase centrum voor architectuur, vijftien bouwwerken geselecteerd. Allemaal verrezen ze de laatste drie jaar ergens in de gemeente Breda.

De bouwwerken zijn divers. Van kantoren tot woningen en van echt authentieke praktische gebouwen tot zaken als de Hogebrug van Eloi Koreman en de Abri-speeltuin aan de Heuvelbrink van architect Paul van de Heuvel.

Een vakjury maakt hieruit een keuze. Daarin zitten Michel Gorissen van Gebouw F, Eric de Bruijn van de Raad van Toezicht van het centrum en Jan Willem Christiaansen van de programmacommissie van het architectuurcentrum.

Daarnaast wordt opnieuw aan inwoners van Breda gevraagd welk van de vijftien geselecteerde bouwwerken zij nou het fraaist of opmerkelijkst vinden.

Bron: BN De Stem

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.