Weg met de Afsluitdijk, expositie en debat

Weg met de Afsluitdijk, expositie en debat

Exposities, Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 18-02-2014

In 1932 werd de onstuimige Zuiderzee getemd met de aanleg van de Afsluitdijk. De dijk heeft ook veel (onvoorziene) effecten op flora en fauna. Het is zeer de vraag of we, met de kennis die we nu hebben over de effecten, anno 2014 op dezelfde wijze Afsluitdijk zouden hebben gemaakt. Diverse landschapsarchitecten onderzochten de laatste jaren hoe we het water en de natuur meer ruimte kunnen geven en tegelijkertijd de veiligheid behouden.

Landschapsarchitecten Jorryt Braaksma en Martijn Al deden in 2012-13 een ontwerpend onderzoek waarbij zij een toekomstbeeld schetsten van het IJsselmeergebied. Een Deltaplan met ruimte voor nieuwe landschappen, ideeën en innovaties. ArchitectuurNL publiceerde eind 2013 een artikel over het werk van Martijn Al, met daarin ook Weg met de Afsluitdijk? Ontwerpend onderzoek naar een duurzame delta. Braaksma en Al ontwikkelden een ‘alternatief deltaplan gebaseerd op natuurlijke erosie en sedimentatie’. Het boude uitgangspunt daarvan is dat de Afsluitdijk deels moet worden geopend. Hun prikkelende ontwerp moest uiteraard zorgvuldig worden doorgerekend, waarbij Al en Braaksma ondersteuning kregen van diverse partners, waaronder waaronder Deltares, Alterra, Imares en een studiegroep van Unesco IHE. De alternatieve IJsseldelta is een realistisch scenario, is de conclusie van Al en Braaksma.

Expositie en debat

Nieuw Land toont het onderzoek en de schetsen van de twee landschaparchitecten in een tentoonstelling in de Schatkamer van 14 maart tot en met 9 juni 2014.
Op donderdag 13 maart houden Jorryt Braaksma en Martijn Al een presentatie over hun onderzoek , gevolgd door een discussie met het publiek onder leiding van landschapsarchitect Mark Eker. In de aankondiging vindt u het programma.

Locatie Nieuw Land, Oostvaardersdijk 0113, Lelystad
Aanmelding debat 13 maart Entree € 10, op vertoon van een Museumkaart € 3. Dit is inclusief toegang tot Nieuw Land, de officiële opening en borrel. Aanmelden kan via aanmelding@nieuwlanderfgoed.nl onder vermelding van ‘13 maart 2014’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.