Weg met de Afsluitdijk?

Nieuws

Weg met de Afsluitdijk?

Door: Jacqueline Knudsen | 03-12-2013

In ArchitectuurNL 08, die volgende week verschijnt, staat een interview met de jonge landschapsarchitect Martijn Al, die samen met Jorryt Braaksma (LAMA landscape architects) op eigen initiatief een ontwerpend onderzoek deed naar een klimaatbestendige IJsselmeerregio. Daarvoor ontwikkelden ze  een ‘alternatief deltaplan gebaseerd op natuurlijke erosie en sedimentatie’. Het boude uitgangspunt daarvan is dat de Afsluitdijk deels moet worden geopend. Hun prikkelende ontwerp moest uiteraard zorgvuldig worden doorgerekend, waarbij Al en LAMA ondersteuning kregen van diverse partners, waaronder waaronder Deltares, Alterra, Imares en een studiegroep van Unesco IHE. De alternatieve IJsseldelta is een realistisch scenario, is de conclusie van Al en LAMA. In maart 2014 presenteren Al en LAMA het complete onderzoek tijdens een debat in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad. Het plan wordt geëxposeerd van 14 maart t/m 9 juni 2014 in Nieuw Land.

Voorlopig Masterplan Afsluitdijk

Ondertussen gaat de planvorming voor de versterking van de Afsluitdijk gewoon verder. Feddes/Olthof Landschapsarchitecten en Architectenbureau Paul de Ruiter hebben in opdracht van Rijkswaterstaat het Voorlopig Masterplan Beeldkwaliteit voor de Afsluitdijk opgesteld, dat nu is vastgesteld door de bestuurlijke stuurgroep Afsluitdijk.

Uitgangspunten voor het plan zijn versterking van de Afsluitdijk om de toekomstige zeespiegelstijging het hoofd te kunnen bieden, en afvoer van het water van het IJsselmeer naar de Waddenzee via nieuwe pompen. Net als Martijn Al gaan Yttje Feddes en Paul de Ruiter in hun masterplan niet uit van het overheersen of beheersen van de natuur, maar van samenwerking tussen de dijk en de natuur. Echter, waar Al en LAMA uitgaan van opening van de Afsluitdijk en herinvoering van de getijdendynamiek, is het Masterplan veel behoudender. Daarin wordt de Afsluitdijk niet verhoogd, maar overslagbestendig gemaakt. In extreme weersomstandigheden zal het water over de dijk over de dijk slaan, maar de dijk moet hiertegen bestand zijn.
Van diverse zijden bestaan er plannen voor de ontwikkeling van ecologische en duurzame initiatieven voor de dijk,  die in  het Masterplan worden geconcentreerd op de Breezanddijk, het voormalige werkhaveneiland midden op de Afsluitdijk.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.