Welstand kraakt ontwerp disco

Welstand kraakt ontwerp disco

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-12-2008

Een ‘second opinion’ van de provinciale Welstandscommissie maakt korte metten met het ontwerp voor de beoogde discotheek aan de Westsinge in Amersfoortl.

Op de plek waar vorig jaar de oude Corsobioscoop gesloopt werd, moet een dansgelegenheid van Krijco komen voor zo’n duizend bezoekers. Het ontwerp is veel hoger en massaler dan de oude bioscoop.

Rechtzaak
Amersfoort vindt het disco-ontwerp van architect Versseput prima. Ook de gemeentelijke welstandscommissie heeft geen onoverkomelijke bezwaren. Deskundige buren denken daar anders over. Ze spannen een rechtszaak aan tegen de gemeente.

Nu blijkt ook een ‘second opinion’ door een onafhankelijke welstandscommissie uit Zeist, op verzoek van Welstand en Monumenten Midden Nederland, uiterst kritisch over het ontwerp. Op grond van de criteria die Amersfoort daar zelf aan stelde, heeft de provinciale Welstand het disco-ontwerp afgewezen.

Afwerend
Het ontwerp voor het gebouw dat de Zuidsingel moet verbinden met de Hellestraat, wordt ‘te zwak van structuur’ gevonden. Het ‘ritme in de straatwand’ wordt erdoor verstoord, en werkt zelfs ‘afwerend’.

Een monumentendeskundige van de onafhankelijke commissie zegt geschrokken te zijn van de gevels. Hij noemt het een ‘brutale ingreep in het bestaande historische weefsel’. Het zou in zijn optiek ook de gevel van een warenhuis kunnen zijn.

Tegenslag
De kritiek lijkt een nieuwe tegenslag voor de komst van een serieuze dansgelegenheid in Amersfoort, hoewel de gemeente het negatieve advies straffeloos naast zich neer kan leggen.

Er wordt al jaren gepraat over een disco. Krijco-directeur Van Amstel liet onlangs in de pers weten het niet erg te vinden als er elders in de stad een alternatief zou komen. Krijco heeft zich inmiddels ook al teruggetrokken uit het disco-project op het toekomstige Eemplein.

Bron en foto: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.