Welstand: minder kamers Van der Valk

Welstand: minder kamers Van der Valk

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2009

Het aantal kamers in de hoteltoren die Van der Valk in Tiel wil bouwen, is teruggebracht van 176 naar 146. Daarvoor in de plaats komen op twee verdiepingen extra vergaderzalen. Op die manier is het parkeerprobleem opgelost: alleen door erg te ‘proppen’ kon in het oude plan het vereiste aantal parkeerplekken worden gehaald. Dat schrijft De Gelderlander.

Het was een wens van de Tielse welstandscommissie de parkeervakken pal naast de toekomstige hoofdentree te schrappen. De entree van de nieuwe toren, die komt aan de A15-zijde, werd anders te veel aan het zicht ontrokken door auto’s.

Teniet
Daarnaast heeft de Milsbeekse architect Kerkhoff het dak van de 55 meter hoge hoteltoren op wens van welstand opnieuw getekend. De ‘pet’ of ‘deksel’, één groot afrondend vlak bovenop de bovenste etage, werd gezien als een bouwkundige vorm die de bijzondere hoogte van het gebouw teniet deed.

De architect koos er vervolgens voor de verschillende verticale bouwdelen waar de toren uit gaat bestaan te laten doorlopen en afzonderlijk te beëindigen. Zo oogt de toren nog wat hoger en ranker.

In die afronding komen de zogenaamde technische ruimten, voor zaken als verwarming/koeling en de liften. Waarbij ook de mogelijkheid blijft bestaan om op het dak een helikopterlandingsplaats te maken.

De hoteltoren is verder ten opzichte van het eerdere plan vier meter opgeschoven, als het ware het bestaande complex in. Daardoor kan het huidige trappenhuis blijven bestaan en dienen als nooduitgang.

Snel en professioneel
De Tielse welstandsleden toonden zich zeer in hun nopjes met de aanpassingen en gaven hun zegen aan de Van der Valk-toren. Daarbij spraken zij ook hun waardering uit jegens Van der Valk en diens architect: in een maand tijd is het plan bekeken, twee maal aangepast en goedgekeurd.

“Zo kan het dus ook met bouwplannen en welstandscommissies”, kwam de opmerking retour. “Complimenten voor de snelheid en professionaliteit.”

Openbaar groen
Door deze vlotte voortgang heeft de gemeente Tiel nu ook besloten over te gaan tot het wijzigen van het bestemmingsplan. Als daar geen bezwaren tegen komen, zou eind dit jaar nog met de bouw gestart kunnen worden.

Voor die tijd wordt van de gemeente nog verwacht dat ze met een plan komen voor een mooie groene aankleding in de omgeving van het nieuwe Van der Valk-complex. Want welstand hamerde er de afgelopen maand ook geregeld op het openbaar groen – zeker vanaf de Westroijensestraat gezien – te verfraaien.

Bron: De Gelderlander.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.