Welstandscommissies blijven toch bestaan

Welstandscommissies blijven toch bestaan

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-04-2009

De welstandscommissies zullen toch niet verdwijnen. Minister Eberhard van der Laan (Wonen) lanceert in plaats daarvan een ‘menukaart’ voor welstandsadvisering. De Federatie Welstand, het samenwerkingsverband van de welstandscommissies, is opgelucht.

Keuzemenu
Gemeenten kunnen volgens dat keuzemenu nieuwbouwplannen voorleggen aan of de voltallige welstandscommissie, of een stadsbouwmeester, of een ambtenaar. De welstandscommissie, die de schoonheid van het stadsgezicht bewaakt, blijft daarbij eindverantwoordelijk.

Veel verbetering in welstandsadvisering
Het kabinet wilde eerder een streep zetten door de welstandscommissies, om bouwprocedures sneller te kunnen laten verlopen. De Tweede Kamer bleek daar niet zo enthousiast over, net zo min als de federatie. Directeur Flip ten Cate: ‘De afgelopen jaren is er veel verbeterd in de welstandsadvisering. De bouwplannen worden tegenwoordig in openbare vergaderingen besproken door een groep deskundige adviseurs, die richtlijnen van de gemeente hanteren. Dan weet je als burger van tevoren waar je aan toe bent. Met het kabinetsvoorstel dreigden die verbeteringen weer te verdwijnen. Het schrikbeeld van onbegrijpelijke adviezen, opgesteld in geheime achterkamertjes, kwam weer even terug.’

Bron: www.republic.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.