‘Welstandstoets niet naar achterkamertjes’

‘Welstandstoets niet naar achterkamertjes’

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-10-2007

Het oordeel over de architectuur van een bouwplan moet in de volle openbaarheid tot stand komen, vindt de Federatie Welstand. In een brief aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie waarschuwt de Federatie tegen voorstellen om de onafhankelijke welstandscommissie te vervangen door een ambtelijke plantoetser.

Onlangs adviseerde een rijkscommissie de minister om de verplichte welstandscommissie uit de Woningwet te schrappen om daarmee het aantal regels terug te dringen. Volgens deze commissie-Wallage zou de ambtenaar die bouwplannen toetst aan de regels van het Bouwbesluit, ook best een oordeel kunnen geven over de architectuur.

Alle bouwplannen in Nederland moeten voldoen aan ‘redelijke eisen van welstand’. Als het om kleine verbouwingen gaat, kan de welstandstoets ook nu al door een ambtenaar geschieden (het gaat daarbij om ca. 70 procent van alle bouwaanvragen!). De grotere, ingewikkelde bouwplannen worden voorgelegd aan de onafhankelijke welstandscommissie, die in het openbaar vergadert en haar oordeel baseert op criteria die de gemeente heeft vastgesteld.

Bron Persbericht Federatie Welstand / IKCRO

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.