Werken tussen schaatsers en rietkragen

Nieuws

Werken tussen schaatsers en rietkragen

Door: Petra Starink | 05-02-2013

Buro Bogaarts uit Arnhem heeft het ontwerp geleverd voor het interieur van de KNSB. Het buro heeft zich laten inspireren door een dichtgevroren plas met rietkragen. Het nieuwe onderkomen van de KNSB bevindt zich in het kantorencomplex van kunstijsbaan De Vechtsebanen in Utrecht.

Hollands interieur

Het doel was om een oerhollands interieur te ontwerpen. De toegepaste kleuren, het gebruik van pure materialen en meubilair van het Nederlands merk De Vorm geven de werkomgeving van de KNSB een echte Hollandse uitstraling. Buro Bogaarts heeft zich laten inspireren door het beeld van een dichtgevroren plas met rietkragen, het domein van de schaatser. In de trapopgang wordt men verwelkomd door kleurige afbeeldingen van alle facetten uit het werkveld van de KNSB. Op de route naar de grote vergaderruimte loopt men onder 52 banieren door, die samen een tijdslijn vormen van alle schaatshoogtepunten door de jaren heen. Onder het metershoge daklicht bevindt zich een afbeelding van schaatsers in de omgeving van Kinderdijk. In het interieur zijn veel kleuren toegepast die geïnspireerd zijn op de dichtgevroren plassen met rietkragen. Dit kleurenpalet is vertaald naar vloerafwerking, stoffering en meubilair. Er is gekozen voor pure materialen zoals wol, eiken en vilt.

Clip chairs

In het gehele ontwerp is het meubilair van het Nederlandse merk De Vorm gebruikt. De door Sebastian Herkner ontworpen essenhouten Clip Chairs zijn toegepast in het hele interieur en refereren aan de keukenstoel die bij eerste schaatspogingen mee het ijs op gaat. Om ruimte te geven aan geconcentreerd werken, is gekozen voor de Pod. Deze privacychair is ontworpen door de vooraanstaande Britse designer Benjamin Hubert en heeft in 2012  een Red Dot Design Award gewonnen. De stoelen zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen en sluiten de gebruiker volledig af van de buitenwereld door de geluidsdemping van het materiaal.

De nieuwe kantoorruimte  is opgedeeld in 4 zones. Zo bevinden zich de bureaus aan de gevel voor optimale daglichttoetreding en zijn de samenwerkingsplekken in de open ruimte gesitueerd. Om interne communicatie te bevorderen en de zichtlijnen optimaal te benutten, is gekozen deze ruimtes te vervaardigen van glas.

Fotografie: Michael van Oosten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.