Werkloze ontwerpers aan ruimtelijke opgaven

Werkloze ontwerpers aan ruimtelijke opgaven

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-07-2009

Werkloze ontwerpers gaan, op initiatief van Het College van Rijksadviseurs, vooronderzoek verrichten naar actuele ruimtelijke opgaven, om actief betrokken te blijven bij de vakuitoefening. Daarnaast zullen er ontwikkelcompetities georganiseerd worden om het binnenstedelijk bouwen te bevorderen, zal de traditie van ideeënprijsvragen en meervoudige opdrachten nieuw leven worden ingeblazen en wordt conceptontwikkeling voor het nieuwe wonen in wijken gestimuleerd.

Impuls
Overheid, brancheorganisaties en kennisinstellingen hebben de afgelopen tijd de nodige initiatieven genomen om de ruimtelijke sector sterker uit de economische crisis te laten komen. Het College van Rijksadviseurs heeft samen met verschillende partijen uit de ruimtelijke sector afgesproken om hieraan nog een extra impuls te geven. Deze impuls betreft het instellen van dit tijdelijk Onderzoekslab.

Deze extra impuls aan het ontwerp, ruimtelijk onderzoek, het integraal denken en concrete ruimtelijke ontwikkelingen wordt ondersteund door het College van Rijksadviseurs, de ministeries van VROM en WWI, de gemeenten Rotterdam, Den Haag en Utrecht, Neprom, Bond van Nederlandse Architecten, Aedes, Stimuleringsfonds voor Architectuur, TU Eindhoven en TU Delft.

Time out
De huidige ontslagen onder ontwerpers mag en hoeft niet tot een verloren generatie te leiden. De huidige economische crisis kan als ’time-out’ benut worden om te reflecteren op ruimtelijke opgaven, te investeren in talent en toekomstige planvorming.

Zo blijft het ontwerp in de ruimtelijke sector goed op orde voor de periode na de economische tegenwind en vallen er geen onnodige gaten in de plan- en gedachtevorming over de inrichting van Nederland.

Onderzoekslab
Onder aanvoering van het College van Rijksadviseur zal een tijdelijk Onderzoekslab worden ingesteld. Hier zullen zo’n tweehonderd ontwerpers die (deels) werkloos zijn geraakt met behoud van uitkering vooronderzoek gaan verrichten naar belangrijke ruimtelijke opgaven. Met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden hierover afspraken gemaakt.

Ruimtelijke vraagstukken die in het Onderzoekslab nader verkend worden zijn onder meer: herbestemming, krimp, binnenstedelijk bouwen, infrastructuur en grotere gebiedsontwikkeling, water en duurzaamheid.

Locaties
Diverse ontwerpbureaus hebben plekken, faciliteiten en ondersteuning aangeboden, waardoor het Onderzoekslab al vanaf september 2009 op verschillende locaties in het land van start kan gaan. Uitkomsten van deze vooronderzoeken zullen benut worden door de andere activiteiten in het kader van deze extra impuls: de ontwikkelcompetities, de ideeënprijsvragen en de conceptontwikkeling.

De Neprom organiseert, samen met andere partners, ontwikkelcompetities in vijf verschillende steden. Aedes coördineert, samen met enkele corporaties, de conceptontwikkeling. Een eerste concreet voorstel hiervoor wordt uitgewerkt door Ymere in Amsterdam.

Dit initiatief vanuit en voor het ontwerp staat nadrukkelijk open voor deelname van andere partijen die actief zijn in de ruimtelijke sector.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.