Werkspoorkathedraal wint RTV Utrecht Publieksprijs

Nieuws

Werkspoorkathedraal wint RTV Utrecht Publieksprijs

Door: Petra Starink | 14-11-2017

MONK architecten heeft naast de Rieveldprijs 2017 ook de RTV Utrecht Publieksprijs gewonnen voor de transformatie van de Werkspoorkathedraal. Het project kreeg een meerderheid van de publiekstemmen en werd hiermee ook de publiekswinnaar van de 14e editie van de Rietveldprijs. De prijs werd 12 november uitgereikt in de verbouwde fabriekshal.

Herbestemming Werkspoorkathedraal

Juryvoorzitter Jacq. de Brouwer lichte het oordeel van de jury toe. De transformatie van de Werkspoorkathedraal van MONK architecten viert de leegte, en biedt de broodnodige ademruimte in de steeds drukkere stad. De jury vindt het een groots gebaar om deze ruimte aan het publiek aan te bieden en prijst de vrijheid die de fabriekshal biedt en het lef van de architect om een stap terug te doen. Met de herbestemming van de Werkspoorkathedraal is een kiem gezaaid voor de verdere ontwikkeling van het gebied. De leegte van het gebouw is een belofte aan de stad, waar nog zoveel kan gebeuren. Het is die belofte die de doorslag geeft om de Rietveldprijs 2017 toe te kennen aan de Werkspoorkathedraal.

Inspiratieprijs voor Studio Rolf

Verbouwing Koetshuis, House of Rolf van Studio Rolf i.s.m. Niek Wagemans werd door de jury extra in het zonnetje gezet met de Inspiratieprijs. De jury is onder de indruk van de ruimtelijkheid van de woning en de manier waarop de ontwerpers de bandbreedte van het vak laten zien. Daar waar architectuuropdrachten tegenwoordig vaak gereduceerd worden tot het maken van een schetsontwerp, heeft Bruggink dit project als “totaaltransformatie’’ benaderd. Hij heeft eerst door een stedenbouwkundige bril gekeken, vervolgens geboetseerd aan de architectonische compositie en het interieur en was tegelijkertijd ontwikkelaar, en weet als een soort alchemist ogenschijnlijk waardeloze materialen te veranderen in ”goud’’. Op deze manier houdt hij architecten een spiegel voor: zoveel potentie heeft het beroep.

Eervolle vermelding

Twee projecten kregen een eervolle vermelding:  Verbouwing Opzichterswoning Griftpark van Marcel Martensen Architect BNA BNI i.s.m. BB/Architects en Transformatie kantoor Nijenoord 2-4 van diederendirrix architectuur & stedenbouw.

Publicatie Rietveldprijs 2017

Bij de prijsuitreiking werd ook de tweejaarlijkse Rietveldprijspublicatie gepresenteerd, met daarin het volledige juryrapport, essays van Tim de Boer en Lara Voerman en een foto-essay van de geselecteerde projecten door Stijn Poelstra.

Rietveldlezing

Volgend jaar is er een Rietveldprijslezing. In 2019 is er weer een  Rietveldprijs!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.