Wessel de Jonge overtreft zichzelf

Nieuws

Wessel de Jonge overtreft zichzelf

Door: Peter de Winter | 25-04-2018

Als hoofdredacteur van ArchitectuurNL, vakblad over de wereld van de architect, zie ik mijzelf meer als toeschouwer dan als deelnemer. Vanuit mijn professie word ik, voor zover dat mogelijk is, geacht objectief te kijken of in elk geval te beschouwen. Dat gaat in de meeste gevallen goed, maar soms krijg je een gebouw of object onderwerp onder ogen en laat je spontaan je kritische distantie varen om plaats te maken voor bewondering.

Renovatie Aldo van Eycks burgerweeshuis door Wessel de Jonge Architecten

Een goed voorbeeld daarvan is de renovatie van Aldo van Eycks’ burgerweeshuis zoals uitgevoerd door Wessel de Jonge Architecten. Dit in herbestemming van gebouwen gespecialiseerde bureau ging aan de Amsterdamse Zuidas vol op het orgel. Met respect voor het wereldvermaarde naoorlogse icoon – het burgerweeshuis is een van de vroegste voorbeelden van het structuralisme in de architectuur – doorzag Wessel de Jonge de historische waarde van dit belangrijke gebouw en gaf er een nieuwe bestemming aan.

Historisch erfgoed

Het gebouw is met grote zorgvuldigheid, respect en liefde gerenoveerd zonder dat Wessel de Jonge zijn stempel op het gebouw drukte; de architect als bescheiden dienstverlener, kom er eens om in deze tijd van geld- en schraapzucht. Overigens verdient ook BPD als nieuwe bewoner van het gebouw een dikke pluim. Deze gebiedsontwikkelaar koos niet voor een glanzende kantoortoren te midden van andere kantoorkolossen aan de Zuidas die enkel hun eigen vermeende kwaliteit roeptoeteren, maar voor een icoon dat als historisch erfgoed het verdient bewaard te worden.

Artikel ArchitectuurNL

ArchitectuurNL-freelancer Viveka van de Vliet schreef onder de kop ‘Ruwe winterjas met zijden voering’ een prachtig artikel over de herbestemming en renovatie en dus behoud van Van Eycks’ gedachtengoed. Een artikel dat ik u van harte aanbeveel. Lees het en deel het op uw tijdlijn. Dit soort gebouwde initiatieven verdienen aandacht. Heel veel aandacht.

Foto: Corné Bastiaansen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.