Westbeat van Studioninedots winnaar Gouden AAP 2021

Nieuws

Westbeat van Studioninedots winnaar Gouden AAP 2021

Door: Petra Starink | 28-05-2021

Voor de tweede keer in de geschiedenis van de Amsterdamse Architectuurprijs heeft zowel de vakjury als de publieksjury dezelfde winnaar uit tien projecten gekozen. Vanuit het KNAW op vrijdag 28 mei 2021 ontvingen architectenbureau Studioninedots en opdrachtgever Lingotto Ontwikkeling BV & Achmea Dutch Residential Fund de Gouden AAP 2021 voor het beste gebouw van Amsterdam van het afgelopen jaar: het mixed-use Westbeat in Nieuw-West.

Gouden AAP

In 2016 ging het Noorderparkbad ervandoor met zowel de vak- als de publieksprijs. Vijf jaar later is het Westbeat in Nieuw-West dat verkozen is tot unanieme winnaar. De Amsterdamse Architectuurprijs wordt sinds 2008 jaarlijks georganiseerd door Arcam en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. Voor de veertiende editie bestond de vakjury uit Merel Pit (hoofdredacteur De Architect), Milad Pallesh (architect en oprichter Studio Pallesh) en Songül Mutluer (wethouder Wonen en Bouwen Zaanstad). De publieksjury werd vertegenwoordigd door Nina Goedegebure (actrice en kunstenaar), Atakan Tas (student bouwkunde) en Gust de Wit (verpleegkundige).

Juryrapport

Westbeat is met het toekomstbestendige en inclusieve programma van wonen, werken, horeca en cultuur een welkome toevoeging in Amsterdam Nieuw-West. De jury is zeer te spreken over het belang dat de opdrachtgever hecht aan deze functiemix. Wat de jury uiteindelijk als belangrijk criterium ziet, is de olievlek. Is hier een resultaat bereikt dat impact heeft? Kunnen ideeën en ontwerpoplossingen uit het project ook elders worden toegepast? En draagt het op een positieve manier bij aan de toekomst van de stad? Eén project sprong er wat dat betreft uit. Een voorbeeldstellend project dat aantoont wat mogelijk is wanneer de gemeente de financiële en programmatische ruimte geeft om iets moois te realiseren. De mix van functies waarmee de opdrachtgever verder is gegaan dan het noodzakelijke – zorgt er vervolgens voor dat hier een prachtige aanwinst voor de buurt is gerealiseerd.

Publieksrapport

Westbeat vormt een letterlijke en figuurlijke overbrugging tussen twee stadsdelen. Het is op zoek naar verbinding tussen bewoners, bezoekers, werknemers en ondernemers. Het stelt ruimte beschikbaar voor kunst en cultuur, en biedt tegelijkertijd beschutting voor mensen die in rust willen werken. Het gebouw heeft een grote woningopgave, en is relatief betaalbaar. Wanneer het publieke programma van Westbeat open mag voor bezoekers, heeft de jury er het volle vertrouwen in dat het een nieuwe bruisende plek in Amsterdam zal worden.

Fotografie: Frans Parthesius

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.