Westfries Museum ingrijpend gerestaureerd

Actualiteiten, Nieuws

Westfries Museum ingrijpend gerestaureerd

Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-01-2023

Het Westfries Museum in Hoorn sluit op 1 januari 2023 voor een ingrijpende restauratie, verduurzaming en verbouwing van het monumentale museumcomplex. Na heropening medio 2025 hanteert het museum tevens een nieuw museaal concept. Daarin wordt het verleden niet langer door een ‘Gouden Eeuw’-bril gepresenteerd. Ook zal het gerestaureerde museumcomplex door een lift en gelijkvloerse verdiepingen dan grotendeels toegankelijk zijn voor alle bezoekers.

Het Westfries Museum is gevestigd in het hart van de historische havenstad Hoorn in het voormalige Statencollege – een rijksmonument uit 1632. Het vormt een monumentaal museumcomplex in combinatie met de twee naastgelegen panden Roode Steen 15 en 16: twee panden met een 18e-eeuwse verschijningsvorm en 17e-eeuwse kernen. De restauratie is noodzakelijk omdat de panden los van elkaar aan het verzakken zijn.

Werkzaamheden

Een technische uitdaging. Het betreffen namelijk grote bouwkundige ingrepen: het herstel van de funderingen van de monumenten, de onderkeldering van twee van drie gebouwen voor nieuwe tentoonstellingsruimten, de verduurzaming en de uitbreiding met het naastgelegen pand. Daar komt het archeologische onderzoek nog bij: het museum bevindt zich immers op de oudst bewoonde locatie van Hoorn, anno 1250.”

Nieuw ontwerp

Het ontwerp van het nieuwe museum is van de hand van TPAHG Architecten uit Hoorn. Na afronding van de renovatie zal de monumentale kracht van het pand behouden zijn gebleven maar is tevens een museaal conceptuele vernieuwing ingezet. Het museum blijft straks het verhaal vertellen van de cultuurgeschiedenis van Hoorn en Westfriesland, met het accent op de 17e eeuw. Maar dat verhaal wordt dan vanuit meer dan 20 verhalenkamers vertelt, ieder met een eigen thema en sfeer; én vanuit verschillende perspectieven. Zo sluit het museum aan bij de vragen die de samenleving vandaag de dag aan het verleden stelt.

In de tussentijd

Terwijl de werkzaamheden plaatsvinden blijft het Westfries Museum volop actief: online en in de stad. Op 2 januari lanceert het museum de nieuwe website waar alle bouwkundige en archeologische vorderingen op de voet zijn te volgen. Vanaf zomer 2023 is een tijdelijke museumlocatie in het monument de Statenpoort te bezoeken. Onder andere voor de multimediapresentatie ‘Ontdek het Verhaal van Hoorn’. De educatie-activiteiten gaan intussen door in de museale Werkplaats op de eerste etage van de Boterhal aan de Kerkstraat in Hoorn.

Via de nieuwe website (lancering 2 januari 2023) kan het bouwkundige en archeologische proces minutieus gevolgd worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.