Westraven opnieuw ontwikkeld

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Westraven opnieuw ontwikkeld

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-01-2024

Bijna twintig jaar geleden ontwierp cepezed de renovatie en uitbreiding van Westraven; een van de kantoren van Rijkswaterstaat tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de A12 bij Utrecht. Anno 2024 mag het artchitectenbureau opnieuw vorm geven aan een transformatie waarbij het no-nonsense kantoorgebouw in een transparant rijkskantoor.

De wereld verandert en Westraven verandert mee. Anno 2023 gelden duurzaamheidsambities en wordt er op een andere manier gewerkt. Samen met Hollandse Nieuwe, Moss, DGMR, Nelissen ingenieursbureau, Pieters Bouwtechniek en ingenieursbureau Multical, won cepezed de tender om dit vorm te geven. Dit is extra bijzonder voor het bedrijf omdat het twintig jaar geleden verantwoordelijk was voor een prijswinnende transformatie.

Transparant

Het kantoorgebouw Westraven staat op een prominente en – mede gezien het gebruik door Rijkswaterstaat – symbolische plek, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelweg A12 bij Utrecht. Bijna 20 jaar geleden ontwierp cepezed de renovatie en uitbreiding van het gebouw uit de jaren ‘70, waaronder een innovatieve dubbele gevel.

In de nieuwe transformatie worden de patio’s uit 2008 deels bij de binnenruimte getrokken, wat de entreezone aantrekkelijker maakt. Zo ontstaat namelijk een pleinachtige ruimte, met goed zicht op het kanaal, de hoogbouw en de twee lage vleugels. De architect is zoveel mogelijk uitgegaan van bestaand materiaal. De bestaande patiogevel kan bijvoorbeeld worden ‘omgeklapt’, zodat er geen nieuwe gevel nodig is.

Biobased

Gaat het om nieuwe materialen, dan zoveel mogelijk biobased. Nieuwe paviljoens zijn opgebouwd uit houten liggers en houten vloerdelen. Samen met de vele nieuwe planten, en enkele bomen in de volle grond, krijgt Westraven een warmere sfeer. De paviljoens kunnen als een aparte ruimte functioneren, maar ook bij het geheel getrokken worden. Zitplekken langs de gevel bij het kanaal kunnen rond het middaguur benut worden voor de lunch, maar zijn ook prettige vergaderplekken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.