Westraven wint Nederlandse Bouwprijs 2009

Westraven wint Nederlandse Bouwprijs 2009

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 12-02-2009

Kantoorcomplex Westraven van Architectenbureau Cepezed heeft in de categorie Gebouwen de Nederlandse Bouwprijs 2009 gewonnen. De jury roemt de renovatie en nieuwbouw van Kantorencomplex Westraven – gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij knooppunt Oudenrijn – een fascinerend gebouw met alle comfort voor de gebruiker. De jury waardeert de duurzaamheid. Juryvoorzitter Karla Peijs: “Het volledig vernieuwde gebouw is een schitterend baken in de stedenbouwkundige complexe omgeving. Het gebouw ademt vooruitgang en transparantie.”

Eenvoud en gemak
Bezoekers van de Internationale Bouwbeurs hebben kunnen stemmen voor de Publieksprijs. De Publieksprijs is gewonnen door de ‘Bouwkraan op BE-rijbewijs’. De jury noemt de bouwkraan die zonder vrachtwagenrijbewijs gereden kan worden ‘een opmerkelijke’ inzending.

Dat hiervoor geen hijsbewijs nodig is, maakt deze kraan tot een knap apparaat dat opvalt door eenvoud en gebruikersgemak. De bouwkraan is ingezonden door All-up in samenwerking met Firma Klaas Alu-Kranbau GmbH.

Gala van de Bouw
De juryprijzen werden woensdag 11 februari tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in het BeatrixTheater in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter mevrouw drs. Karla Peijs. Drs A.Th. van Delden, plaatsvervangend directeur-generaal ministerie VROM, reikte de Publieksprijs uit. Hij verving minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. De Nederlandse Bouwprijs telt zes categorieën.

Materieel
De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Materieel gaat naar Klop Innovations voor de Arbortech AS 160. Dankzij een gepatenteerde zaagtechniek is het mogelijk zaagwerkzaamheden te verrichten die tot nu toe onmogelijk waren. De AS 160 zaagt baksteen, kalkzandsteen, hout en zelfs boomwortels.

Bouwmaterialen & -systemen
De jury is onder de indruk van het HELI verankeringsysteem, waarmee balkonelementen nagenoeg onzichtbaar bevestigd worden. Het systeem van NormTEQ ontving hiervoor De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Bouwmaterialen & -systemen. De jury constateert dat het systeem zeer geschikt is voor renovatieprojecten.

Dienstverlening & Communicatie
Het Cement & BetonCentrum in samenwerking met prefab-betonproducten en bureaubakker heeft de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Dienstverlening & Communicatie ontvangen voor de casestudies Prefab Beton. Samen met specialisten worden ideeën in geconcentreerde eendagbrainsessies ontwikkeld tot werkbare beschrijvingen voor prototypen.

Categorie Bouwwerken
De Bouwprijs in de categorie Bouwwerken gaat naar het kunstwerk Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In. Het is in opdracht van de gemeente Apeldoorn ontwikkeld door kunstenaar Maarten de Reus. De jury is onder de indruk. Een fantastisch kunstwerk in de dubbele betekenis van het woord, aldus juryvoorzitter Karla Peijs.

Integraal ontwerpen en bouwen
De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen is voor teams of organisaties die integraal ontwerpen en bouwen aantoonbaar hebben doorgevoerd in het bouwproces. De Nederlandse Bouwprijs in deze categorie ging DUO² BV en opdrachtgever Rijksgebouwendienst voor het gezamenlijke kantoor van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.