Wie wint de BNO Piet Zwart Prijs 2021?

Nieuws

Wie wint de BNO Piet Zwart Prijs 2021?

Door: Petra Starink | 13-04-2021

Leden en relaties van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) hebben tot en met 1 mei de tijd om een kandidaat voor te dragen voor de BNO Piet Zwart Prijs 2021. Wie de prijs gaat winnen, wordt bepaald door een jury bestaande uit vakgenoten.

De BNO Piet Zwart Prijs bestaat sinds 1983 en is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het ontwerpvak. Het kan gaan om alle disciplines die belangrijk zijn voor het aanzien en de ontwikkeling van het ontwerpvak; dit jaar zal de jury echter extra aandacht hebben voor voordrachten van product-/industrieel ontwerpers. Dit in verband met de winnaars van de afgelopen jaren en het streven naar evenwicht in de belichting van de verschillende ontwerpdisciplines.

Criteria om mee te doen

De ontwerper moet aan één of meer van onderstaande criteria voldoen:
Er is sprake van excellent werk in één of meer ontwerpdisciplines: er is dus langdurig op hoogwaardig, professioneel niveau ontworpen.
Er is sprake van een buitengewone bijdrage aan de betekenis en het aanzien van het vakgebied.
Er is sprake van een voorbeeldfunctie ten opzichte van de volgende generatie(s) ontwerpers.
Gemotiveerde voordrachten kunnen gestuurd worden naar madeleine@bno.nl

Jury

De jury kiest uit de voordrachten de winnaar voor 2021. De jury bestaat uit: Timo de Rijk (voorzitter), Pieke Bergmans, Ed van Hinte, Joost Grootens, Shahar Livne en Gert Franke. Secretaris van de jury is BNO-directeur Madeleine van Lennep.

Prijsuitreiking

De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding, een bijeenkomst en een presentatie die in het teken staan van de winnaar en zijn/haar werk. De uitreiking wordt gekoppeld aan de uitreiking van de Dutch Design Awards in oktober 2021.

Foto: Piet Zwart Prijs trofee ontworpen door Paul Mijksenaar

Ontwerper Piet Zwart

De BNO Piet Zwart Prijs is vernoemd naar ontwerppionier Piet Zwart (1885-1977). Hij heeft een veelzijdig oeuvre op zijn naam staan en was actief binnen verschillende creatieve disciplines, zoals fotografie, productontwerp, interieurarchitectuur en grafische vormgeving. Hij is een voorbeeld voor veel ontwerpers die na hem kwamen. De Piet Zwart Prijs is in de jaren 80 geïnitieerd door ontwerpbureau Total Design en in de jaren 90 overgedragen aan de BNO.

Eerdere winnaars Piet Zwart Prijs

De BNO Piet Zwart Prijs bestaat sinds 1983. Eerdere winnaars waren :
Friso Kramer (industrieel ontwerper), Jan van Toorn (grafisch ontwerper), Wim Crouwel (grafisch ontwerper), Eva Besnyö (fotografe), Nel Verschuuren (ruimtelijk ontwerper), Jan Bons (grafisch ontwerper), Bruno Ninaber van Eyben (productontwerper), Gert Dumbar (grafisch ontwerper), Willem Diepraam (fotograaf), Marijke van der Wijst (interieurarchitect), Gerard Unger (letterontwerper), Ulf Moritz (textiel ontwerper), Paul Mijksenaar (ontwerper visuele informatie) en ontwerpcollectief LUST (grafisch/digitaal collectief van Jeroen Barendse, Thomas Castro en Dimitri Nieuwenhuizen), Frans Bevers (ruimtelijk ontwerper)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.