Wie wint de Gouden Piramide 2022?

Actualiteiten, Nieuws

Wie wint de Gouden Piramide 2022?

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-04-2022

De Gouden Piramide is de tweejaarlijkse rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap die sinds 2003 wordt uitgereikt. Voor 2020 heeft de jury, onder leiding van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, vijf opdrachtgevers genomineerd. In mei en juni 2022 bezoekt de jury deze vijf genomineerden. De winnaar wordt in oktober 2022 bekendgemaakt en ontvangt een bedrag van 75.000 euro en een trofee.

De genomineerde opdrachtgevers voor de Gouden Piramide 2022 zijn:

  • Gemeente Groningen met Grote Markt Oostzijde, Groningen
  • Stichting Nederlands Auschwitz Comité met Nationaal Holocaust Namenmonument, Amsterdam
  • Vereniging Dorpsbelang Blije e.o. met Terp fan de Takomst, Blije
  • Vereniging Ecodorp Boekel met Ecodorp Boekel
  • Woningcorporatie Trudo met Haasje Over, Eindhoven

Grote Markt Oostzijde

Gedurende een plan- en ontwikkelingsproces van 20 jaar revitaliseerde de gemeente Groningen de oostzijde van de Grote Markt en het terrein daarachter; een gevoelige locatie in de binnenstad. De gemeente nam de inwoners van de stad mee; zowel bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan als bij de architectenselecties voor de verschillende nieuwe gebouwen. Behalve Forum zijn onder meer commerciële ruimtes, appartementen, een hotel en een studentensociëteit gerealiseerd.

Nationaal Holocaust Namenmonument

In 102.202 bakstenen zijn de namen gegraveerd van evenzoveel Nederlandse joden, Roma en Sinti die tijdens de Tweede Wereldoorlog door het naziregime zijn omgebracht. Het Nederlands Auschwitz Comité nam het initiatief voor het Nationaal Holocaust Namenmonument en volhardde in de missie om het te realiseren. In de turbulente stedelijke omgeving van Amsterdam moest het daarvoor de nodige weerstanden overwinnen. Het resultaat is een even belangwekkende als indringende plek voor herdenking, bezinning en educatie.

Terp fan de Takomst

In het dorp Blije aan de Friese Waddenkust leefde de wens om de historische band met de Waddenzee te herstellen. Met de ‘Terp van de toekomst’ en de omliggende kweldernatuur is een plek ontstaan waar de werking van het getij zichtbaar en voelbaar is. Het is een referentie aan het verleden en tegelijk een appel voor een toekomst waarin we weer moeten leren leven met het water. De dorpsvereniging van Blije zocht de samenwerking op met verschillende instanties en nam het heft terug in eigen handen toen het project dreigde te verzanden.

Ecodorp Boekel

Een particulier initiatief leidde tot een woonbuurt die in elk opzicht duurzaam is. Ecodorp Boekel draagt oplossingen aan voor alle Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. De gebiedsontwikkeling is klimaatpositief, klimaatbestendig, natuurinclusief en volledig circulair. Zo is cementhoudend beton vermeden en slaat een innovatieve basaltaccu de warmte op van 600 zonnepanelen. Alle 36 huishoudens hadden een grote inbreng in het ontwerp- en bouwproces en besteden nog steeds enkele dagen per week aan de buurtontwikkeling.

Haasje Over

Al jarenlang is Trudo een van de drijvende krachten achter de herontwikkeling van het voormalige Philipsterrein Strijp S in Eindhoven. Met Haasje Over heeft deze corporatie een gedurfd gebouw toegevoegd. Het bestaat uit een woontoren en een woonhof dat zich uitstrekt boven een fabriekspand (in gebruik als skatehal). Een loopbrug voert naar de daktuin van het monumentale gebouw ‘Anton’. Met een programma van bijna uitsluitend sociale huurwoningen wist Trudo een architectonisch icoon te realiseren dat bijdraagt aan een levendige stadscultuur.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.