Wientjes wil af van welstandstoets

Wientjes wil af van welstandstoets

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-01-2009

De welstandstoets die beoordeelt of gebouwen er wel fraai genoeg uitzien, moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat is de mening van Bernard Wientjes. Volgens de voorzitter van VNO-NCW, die tevens een commissie leidt die de regeldruk moet aanpakken, is de toets zijn doel compleet voorbij geschoten. “Het enige dat die doet, is de ambtenarij in stand houden.”

Wientjes stelt voor om de omslachtige procedure waarmee de welstandstoets gespaard gaat, te vervangen door een paar simpele algemene regels zodat een ondernemer vooraf weet waaraan hij zich moet houden. “Vervolgens kan hij gewoon aan de slag.”

Wet met einddatum
De commissie-Wientjes wil de komende periode nog meer overbodige regelgeving op de korrel nemen zoals de loonbelastingverklaring en de verpakkingsbelasting. Verder zal ze een hele serie vergunningen (van bouw tot reclame) tegen het licht houden om te kijken of de baten wel tegen de kosten opwegen.

Aan het kabinet heeft de commissie geadviseerd om nieuwe wetten zoveel mogelijk een einddatum mee te geven. Dat betekent dat ze na een bepaalde tijd vanzelf vervallen. Als de overheid toch verlenging wil, moet ze eerst de noodzaak daarvan aantonen.

Bron VNO NCW

Zie ook:
‘Welstandstoets niet naar achterkamertjes’
BNA oneens met kabinetsvoornemen welstand

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.