Wijnhavenkwartier wint architectuurprijs Berlagevlag

Nieuws

Wijnhavenkwartier wint architectuurprijs Berlagevlag

Door: Petra Starink | 21-02-2018

Het transformatieproject Wijnhavenkwartier heeft de de Haagse architectuurprijs Nieuwe Berlagevlag 2017 gewonnen. Geurst & Schulze architecten ontwierpen de transformatie van het casco en de woningen van het voormalig ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Studio Leon Thier architecture / interior m.m.v. StudioLEFT tekenden het interieur van de Universiteit Leiden Campus Den Haag.

Wijnhavenkwartier

Het project Wijnhavenkwartier maakt in veel opzichten indruk op de jury: “Het oogt en voelt als nieuwbouw, terwijl het een volledige transformatie van een voormalig rijkskantoor betreft. Er is zeer doordacht omgegaan met de dwingende structuur van het bestaande “jack-block’ gebouw, waarbinnen de nieuwe functies van de universiteit, horeca en wonen als vanzelfsprekend zijn ingepast. De levendigheid die deze transformatie in de plint heeft gegenereerd is fantastisch voor de stad en de ruimtelijke ingrepen die daartoe zijn gedaan, zijn uiterst accuraat. De details en de compositie van de nieuwe gevels in keramisch materiaal doen tijdloos aan en getuigen van bijzonder vakmanschap. Dit geldt ook voor de materialisatie en inrichting van het interieur, waar met sobere, hoogwaardige materialen is gewerkt. “

Eervolle vermelding Groene Mient

Het duurzame woningbouwproject Groene Mient van Architektenkombinatie Bos Hofman in samenwerking met FilliéVerhoeven Architecten ontving een eervolle vermelding. De eigenzinnigheid van de Groene Mient spreekt de jury aan: “De hoge kwaliteit van het wonen die hier is gerealiseerd binnen een Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is ongekend. Ondanks alle verschillende wensen van de 33 opdrachtgevers is er een prachtig harmonieus geheel ontstaan met een verassend en sterk beeld. De materialisatie en de details zijn gedurfd en tegelijkertijd zeer zorgvuldig ingezet. Het niet maken van tuintjes met schuttingen, maar juist een collectieve buitenruimte leidt tot een niet Nederlandse ruimtelijke kwaliteit die de alomtegenwoordige tuttigheid met verve overstijgt. De woningen zijn uiterst duurzaam gebouwd.”

Berlagevlag

Met de Berlagevlag prijs wil het Haags Architectuur Café (HaAC) en de BNA in Den Haag de positieve impact van architectuur op de leefomgeving bevorderen en de discussie hierover stimuleren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.