Wikihouse Den Bosch geopend

Wikihouse Den Bosch geopend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-03-2019

In Den Bosch wordt donderdag 28 maart het eerste Wikihouse, een online bouwsysteem in gebruik genomen. Deze woning is onderdeel van Minitopia, een experimenteergebied voor andere woonvormen in Den Bosch.

Wikihouse

In opdracht van Patricia Sips is door Rezone een Wikihouse ontwikkeld. Rezone ontwikkelt projecten op het snijvlak van architectuur en kunst en is onder andere initiatiefnemer van Minitopia. Het project is tot stand gekomen in samenwerking met woningcorporatie Zayaz en toekomstige huurster Patricia Sips. Deze woning is door Patricia zelf ontworpen en gebouwd.

Zelfbouwpakket

Woningcorporatie Zayaz stelde vijf huurders in staat hun eigen woning te bouwen op Minitopia. De deelnemers kregen een bewonersbudget en konden kiezen voor een geheel eigen ontwerp of een zelfbouwpakket zoals het Wikihouse. Met het budget bouwt de huurder zelf de woning. De hoogte van de huurprijs is afhankelijk van hoeveel er van het bewonersbudget is gebruikt. Patricia bouwde voor een kleine 38.000€ grotendeels haar eigen woning!

Online bouwsysteem

Het Wikihouse is een online bouwsysteem dat bedoeld is voor iedereen, professional en non-professional. Een bouwsysteem dat op een open web platform over de hele wereld steeds verder doorontwikkeld wordt en voor iedereen beschikbaar is. Bouw zelf en zoek iets uit de alsmaar groeiende bibliotheek, een kwestie van downloaden, uitfrezen en in elkaar zetten, mogelijk zonder aannemer. Gemeente ’s-Hertogenbosch profileert zich als datastad en dit is een mooi voorbeeld. Daarnaast wordt innovatie gestimuleerd.

Op donderdag 28 maart om 15.00 uur wordt de woning geopend door de toekomstige bewoonster.

Foto: Het Wikihouse op Minitopia. © Rezone

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.