Wind Poort in V&A Londen

Nieuws, Things of Beauty

Wind Poort in V&A Londen

Door: Jacqueline Knudsen | 26-09-2013

De Wind Poort, ontworpen en gemaakt door de Libanese designer Najla El Zein voor het Victoria & Albert Museum in Londen, is een doorloopinstallatie, een overgangsruimte tussen binnen en buiten. Het versterkt de specifieke zintuiglijke dagelijkse ervaring van het overgaan van een ruimte in een andere. Als hoofdelementen voor die ervaring gebruikt Najla El Zein wind en geluid.
De installatie bestaat uit een monumentale poort van 8 meter hoog met duizenden papieren windmolens die draaien dankzij een geïntegreerd wind-systeem. Het doel was om de bezoekers te laten voelen, horen en zich bewust te laten zijn van de overgang van twee ruimten.


De wind portal probeert vat te krijgen op emoties en zintuigen die vaak worden vergeten. Zijn architecturale vorm werkt als een “trompe l’oeil” effect, afhankelijk van de hoek van waaruit je het bekijkt, eerst lijkt de poort gesloten, zodra je hem benadert, lijkt het hek te openen.

De installatie past verschillende technieken en materialen toe zoals met de hand gevouwen papieren windmolens, met de hand gesneden houten gewrichten, 3d printed clips, en een complex geautomatiseerd wind- en lichtsysteem. Geprogrammeerde windvlagen resulteren in verschillende snelheden, geluiden en gevoelens. Het licht lijkt te spelen met de windstroom, tezamen geeft het de indruk van ademhaling.

Deze installatie is gemaakt voor de London Design Festival 2013 en is te zien in het V & A, galerij 64B, van 14 september tot 8 november 2013

Film over The Wind Portal by Najla El Zein – V&A Museum – London Design Festival 2013

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.