Winnaars Betonprijs 2019

Nieuws

Winnaars Betonprijs 2019

Door: Petra Starink | 18-11-2019

Op de Betondag in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam zijn op 14 november de Betonprijzen 2019 uitgereikt. Uit de 17 genomineerden projecten werden de winnaars gekozen en ontvingen zij uit handen van de juryvoorzitter een unieke betonnen trofee. Naast de 6 categorieën werd ook een Toekomstprijs uitgereikt.

De winnaars in de 6 categorieën

Bestaande Bouw: Maastunnel, Rotterdam
Uit de 3 genomineerde projecten werd gekozen voor de renovatie/restauratie van de Maastunnel in Rotterdam. Jury: “In maatschappelijke zin een voorbeeld dat je zorgvuldig omgaat met je erfgoed. Het origineel is in uiterlijke zin gekopieerd, maar in functionele zin aangepast aan de moderne tijd.”

Circulair: Het circulaire viaduct, Dronten
In deze nieuwe categorie werd er uit 2 genomineerde projecten gekozen voor het circulaire viaduct. Jury: “Een van de eerste keren dat er echt circulair ontworpen is. Een vernieuwend concept, een voorloper.

Civiele Bouwwerken: Albert Cuypgarage, Amsterdam
Van de 4 genomineerde projecten in deze diverse categorie werd er gekozen voor de Albert Cuypgarage in Amsterdam. Jury: “Geweldig om onder water een parkeergarage te maken in binnenstedelijk gebied. Er is meervoudig ruimtegebruik en het geheel is scherp uitgevoerd.”

Grensverleggend: Regiokantoor Natuurmonumenten, Zierikzee
In deze nieuwe categorie waren 2 projecten genomineerd. De jury koos voor het regiokantoor Natuurmonumenten in Zierikzee ontworpen door architectenbureau Rink Tilanus. Jury: “Voor de eerste keer is isolerend beton toegepast: glasschuimbeton. De draagkracht, isolatie en bouwfysische eigenschappen zijn in dit type beton gecombineerd in één materiaal.”

Utiliteitsbouw: Earth Simulation Laboratory, Utrecht
Uit de 3 genomineerde projecten koos de jury in de categorie Utiliteitsbouw voor het Earth Simulation Laboratory in Utrecht ontworpen door het team ABT & Barcode Architects, Jury: “Hier ligt de kracht van het beton en de bewerking, die samenhangt met de functie van het gebouw. Het is een subtiel samenspel van beton en staal. Alle lijnen lopen door in de elementen.”

Woningbouw: Belvedère, Hilversum
Uit de grote verscheidenheid aan projecten in de categorie Woningbouw koos de jury voor Belvedère in Hilversum. Jury: “Dit zet je niet zomaar neer, een moeilijk project om in beton voor elkaar te krijgen. De uitkragingen zijn bijzonder gedurfd, er is veel lef getoond. Een markant gebouw met kwaliteit.”

Toekomstprijs: Museum Naturalis, Leiden
De Toekomstprijs ging naar Museum Naturalis in Leiden, een ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten. Een iconisch gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.

Eervolle vermeldingen
Twee projecten kregen een eervolle vermelding. De Intervam flats in Utrecht en de busbrug in Zwolle.

Genomineerden in de schijnwerpers

Tijdens de Betondag werden de genomineerden projecten in het zonnetje gezet, doordat er per categorie een nominatievideo werd getoond. Ook was er op de Betondag een speciale expositie ingericht. Alle nominatievideo’s zijn te bekijken via het YouTube kanaal van de Betonvereniging. Op de website Betonprijs.nl zijn alle toelichtingen van de jury te lezen en te bekijken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.