Winnaars Cascadepark West bekend

Winnaars Cascadepark West bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-12-2008

De winnaars van de prijsvraag ‘Openbare ontwikkelingscompetitie urban villa’s en woontoren Cascadepark West – Aangenaam Duurzaam’ zijn bekend gemaakt. Wethouder Adri Duivesteijn (Ruimtelijke Ordening en Wonen) kondigde aan een overeenkomst voor bouwplanontwikkeling te sluiten met Kalliste Woningbouwontwikkeling en Timpaan voor de urban villa’s, en De Key/DePrincipaal voor de woontoren.

In mei 2008 werden partijen uitgedaagd om een duurzaam en realiseerbaar ontwerp te ontwikkelen, zowel voor de urban villa’s als voor de woontoren. De gemeente Almere ontving twaalf inzendingen; zeven voor de urban villa’s en vijf voor de woontorens.

Een aantal inzendingen voldeed niet aan de wedstrijdcriteria – deze inzendingen waren niet voorzien van grondbieding – en is uitgesloten. Uiteindelijk zijn zes ontwerpen voor de urban villa’s en één ontwerp voor de woontoren aan een externe commissie voorgelegd, die de ontwerpen heeft beoordeeld.

De beoordelingscommissie heeft gezocht naar plannen met een uitzonderlijk duurzaamheidgehalte; plannen die enerzijds zo bijzonder zijn dat zij zonder stimulans van een ontwikkelingcompetitie niet zouden worden gerealiseerd, maar anderzijds ook toepasbaar zijn binnen reguliere woningbouw.

Urban villa’s
Voor de urban villa’s voldeden twee plannen – op overtuigende wijze – aan deze vraag: ‘Urban Forest’ van Kalliste Woningbouwontwikkeling en ‘L.E.F.’ van Timpaan. Het plan ‘Urban Forest’ is in tal van opzichten vernieuwend, meent de beoordelingscommissie.

Sterke punten zijn het concept van een vrij indeelbare, grotendeels houten constructie met een ‘slim’ energieproducerend dak, en de uitzonderlijke vrijheid die medeopdrachtgevers krijgen in de inrichting van hun woning en buitenruimte.

Woontoren
Voor de woontoren is één ontwerp ingediend dat voldeed aan de diverse inzendingvereisten: Woonstichting De Key/De Principaal ontwierp het plan ‘Casa Cascada’, dat bestaat uit een woontoren inclusief parkeergarage. Met betrekking tot de woontoren strekt het oordeel van het college van B&W verder dan het advies van de beoordelingscommissie.

Het college van B&W betrekt – naast het feit dat de bouw van het Homerus- en Columbuskwartier vordert, en het voorkeur heeft de woontoren tegelijkertijd te realiseren – ook de bewezen kwaliteiten van de woonstichting in het oordeel, en besluit om de locatie voor de woontoren toe te kennen vaan De Key/De Principaal. Voorwaarde voor realisatie is dat nadere afspraken worden gemaakt over verdere uitwerking van het plan, met name op het gebied van duurzaamheid en zeggenschap van toekomstige bewoners.

Bron: Almere     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.