Winnaars Dutch Daylight Award 2022

Actualiteiten, Nieuws

Winnaars Dutch Daylight Award 2022

Door: Marjolein de Wit - Blok | 26-11-2022

Voor de editie 2022 van de Dutch Daylight Award zijn de winnaars gekozen: Villa Bos van Huibers van Weelden Architecten en Edge Amsterdam West van de Architekten Cie. Beide projecten worden als zeer sprekend beoordeeld op het gebied van daglichtkennis en toepassing. Daarnaast heeft de jury een eervolle vermelding toegekend aan ziekenhuis Isala Meppel van Vakwerk Architecten.

De Dutch Daylight Award is een tweejaarlijkse kwaliteitsprijs voor gebouwen met bijzondere daglichtkwaliteiten. De ingediende projecten worden beoordeeld door de jury, bestaand uit daglichtexperts uit verschillende disciplines gelieerd aan daglicht en de bouwwereld. Over editie 2022 gaf de jury aan: ‘Ook in deze editie zijn gelukkig wederom prachtige inspirerende projecten aangeleverd, waar ambacht en passie vanaf spettert. Wauw! Wat een ongebreideld genot om de inzendingen weer te mogen aanschouwen. Een heerlijke taak als jury om de genomineerden weer live te mogen bezoeken.’

Daglicht oordeel

Verdeeld over de categorieën kleiner dan 1.000 m² en gelijk of groter dan 1.000m² heeft de jury een sterk ‘daglicht’ oordeel gegeven. Alle ontwerpen zijn bij uitstek sterk doordacht waarbij vanuit diverse invalshoeken het belang van daglicht is benaderd.

Na uitgebreid overleg is de jury tot twee winnaars gekomen: Villa Bos van Huibers en Weelden Architecten en Edge Amsterdam West van de Architekten Cie. Beide projecten worden als zeer sprekend ervaren op het gebied van daglichtkennis en toepassing. Daarnaast heeft de jury ook een eervolle vermelding toegekend aan de Isala Meppel van Vakwerk Architecten.

Op de Architectuur pagina zijn alle projecten nader te bekijken.

Winnaars

Villa Bos in Rhenen van Huibers van Weelden Architecten is winnaar in de categorie: kleiner dan 1.000 m². Het is een kunst om op precies de juiste plekken openingen te maken voor daglicht en uitzicht. Huibers van Weelden Architecten beheerst die kunst als geen ander, ziet de jury. “De woning in Rhenen die het bureau heeft ontworpen, zet naar de doorgaande weg als het ware een pokerface op.”

Edge Amsterdam West van de Architekten Cie is winnaar in de categorie gelijk of groter dan 1.000 m². De jury meent: “Echt goed eten en drinken herken je aan de nasmaak. Van echt goed eten en drinken is de smaak niet vluchtig, nee, daarvan verdiept de smaak zich alleen maar. Zo is het ook bij Edge Amsterdam West ontworpen door de Architekten Cie.”

Isala Meppel van Vakwerk Architecten kreeg tot slot een eervolle vermelding voor projecten gelijk of groter dan 1.000 m². De manier waarop daglicht in Isala Meppel ingezet is om een healing environment te creëren is niet nieuw, maar de jury is zeer onder de indruk van de hoogstaande en coherente kwaliteit die Vakwerk Architecten gerealiseerd heeft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.