Winnaars Eo Wijers-prijsvraag bekend

Winnaars Eo Wijers-prijsvraag bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2009

De vakjury van de Eo Wijers-prijsvraagronde 2008 heeft prijzen toegekend aan drie teams van ontwerpers die inzendingen hadden gedaan voor een nieuwe visie op de Deltapoort, het gebied tussen Rotterdam en Dordrecht. Het winnende team is Kerend Tij, een samenwerkingsverband van ontwerpers DHV, Enno Zuidema Stedebouw en Espresse Publishing.

De gedeelde tweede prijs is voor Overhoekse Waard (Lola landscape architects, BVR en WSA Procesarchitectuur en management stedelijke ontwikkeling) en Blauw Bloed (KuiperCompagnons). In totaal heeft de Eo Wijers-stichting negentien inzendingen tijdens deze ronde ontvangen.

Hoogwaterbestendig
De winnaar stelt voor dat de Drechtsteden zich ontwikkelen tot een stedelijk gebied met het profiel van een waterstad, met interessante woon- en werkmilieus: veilig achter de dijk, hoogwaterbestendig verhoogd en waterrijk als de Biesbosch. Op het Eiland van Dordrecht wordt een nieuwe Deltadijk aangelegd, gecombineerd met het tracé van de N3, die in combinatie met de Merwede- en Drechtkering de primaire waterveiligheid biedt.

De N3 wordt deels in het talud van de dijk opgenomen. Daarmee wordt het stedelijk gebied ontlast. De hoofdassen van weg en rail in de corridor Rotterdam-Breda-Antwerpen worden gebundeld. Het spoor wordt in een tunnel onder de Oude Maas gelegd en daarin komt het nieuwe NS-station Drechtsteden.

Metropolitaan park
Blauw Bloed stelt voor gebruik te maken van nieuwe ’CO2- dijken’ en infrastructuur om een nieuwe ordening te creëren van functies op land en bij het water. Het ontwerp van Overhoekse Waard concentreert zich op een nieuw metropolitaan park op het eiland van IJsselmonde, dat voor nieuwe samenhang moet zorgen tussen de vier gemeenten op het eiland. De oriëntatie op het water kan worden versterkt door niet-havengerelateerde bedrijven te verplaatsen naar de dijken in het metropolitane park.

Vechtstreek
De prijsvraagronde 2008 ging ook over de Vechtstreek. Van de inzendingen zijn er twee ontwerpen waarmee de streekjury verder wil. Ook volgens de vakjury geven deze inzendingen het meest perspectief voor de ontwikkeling van de Vechtstreek tot het ‘buiten van de Randstad’. Daarom heeft de Eo Wijers-stichting besloten een vervolgatelier te organiseren.

Hiervoor worden deze meestbelovende inzendingen uitgenodigd. Dit betreft de inzendingen van Vlechtwerk (vechtcode) (onder leiding van Adviesbureau Haver Droeze) en van Vlechtwerk(2) onder leiding van Delta Vorm Groep. Het atelier zal onder leiding staan van ir. Yttje Feddes, Rijksadviseur van het Landschap. Door het leggen van de verbinding tussen de bureaus en de partijen in de Vechtstreek ontstaat een gezamenlijke focus op de opgaven in het gebied. Gedeputeerde Bart Krol (Utrecht) roemde de cocktail van de betrokken streekjury en de creativiteit van de bureaus.

Eo Wijers-stichting
De Eo Wijers-stichting organiseert de prijsvragen om doorbraken te bereiken in regio’s waar duidelijk behoefte is aan ontwerpen op regionale schaal. Het juryrapport, met een weergave van de winnende inzendingen, is vanaf 23 januari beschikbaar op de website.
Informatie over eerdere prijsvragen en het verloop van de prijsvraag staat op de website.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.