Winnaars Euregionale Architectuur Prijs 2016

Winnaars Euregionale Architectuur Prijs 2016

Nieuws
Door: Petra Starink | 15-11-2016

Op zaterdag 12 november zijn de winnaars bekend gemaakt van de Euregionale Architectuur Prijs 2016. Voor deelname aan de competitie waren 29 projecten genomineerd van afstuderende studenten van architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht. De 1e prijs was voor Heinrich Altenmüller (RWTH Aachen) voor zijn project ‘Ruin all incusive’. Nadine Nievergeld (MAA Maastricht) won de tweede prijs voor haar project ‘Tour de Curiosité’. De derde prijs ging naar Franςois Gena (ULg Liège) voor zijn project ‘Herresbarn: toward a rural identity’.

Eervolle vermeldingen

Drie andere projecten kregen eervolle vermeldingen: Lore Smeets (UHasselt), Adrian Steckeweh (RWTH Aachen), Nathan Heindrichs & Chloé Janssen (ULg Liège). De internationale jury bestond uit Sascha Glasl, Jan Keymis, Hubert Lionnez, Rob Meurders en Bart Creugers.

Heinrich Altenmüller

Heinrich Altenmüller ( RWTH Aachen) ‘Ruin all incusive’. Dit project behandelt de problemen die samenhangen met globalisering. Wat gebeurt er als een vakantieoord is verouderd en verlaten achterblijft? Na een grondig onderzoek, komt de ontwerper met een stedenbouwkundige strategie waarbij de verlaten resorts in gebruik worden genomen door de lokale mensen die aan de overkant van de weg wonen, en vroeger in de vakantieverblijven werkten.

Nadine Nievergeld

Nadine Nievergeld (MAA Maastricht) ‘Tour de Curiosité’. Dit project is een klein juwelendoosje. Het is bescheiden en tegelijkertijd ambitieus. Het programma is relatief eenvoudig. Een huis voor een vrouwelijke verzamelaar. Het is geen museum en geen privé huis, maar iets er tussenin. Het gaat in op de persoonlijke fascinatie die de ontwerpster heeft voor vergankelijkheid en verzamelen.

Franςois Gena

Franςois Gena (ULg Liège) ‘Herresbarn: toward a rural identity’. Dit project adresseert de problemen van krimpende plattelandsdorpjes en landelijke architectuur.  Op overtuigende wijze, wordt de bestaande verkavelingsstructuur voortgezet door er nieuwe gebouwen aan toe te voegen die in hun typologie intelligent verwijzen naar de plaatselijke schuren. De constructie van de nieuwe ‘schuren’ is mooi gedetailleerd.

Tentoonstelling

De EAP-tentoonstelling met de deelnemende projecten is t/m vrijdag 16 december 2016 te bezoeken in de Hangar B9, Boulevard de la Constitution 41, B-4020 Luik. Open van maandag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Euregionale Architectuur Prijs

De Euregionale Architectuur Prijs is een grensoverschrijdende Architectuurprijs voor de beste afstudeerprojecten van de vijf architectuuropleidingen uit Aken, Luik, Hasselt en Maastricht.

Bron en beeld: Schunck

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.